Sloop oude Hilton Schiphol: een nauwgezet project

Het oude Hilton hotel gelegen aan de Schiphol Boulevard op de luchthaven Schiphol heeft plaatsgemaakt voor een hypermodern nieuw etablissement. In opdracht van Hilton Worldwide en Schiphol Real Estate Services Company B.V. verzorgt SGS Search de projectbegeleiding van de sanering en de sloop van het oude hotel. Ook in het voorbereidingstraject had het ingenieursbureau een prominente rol.

Het voormalige Hilton hotel op de luchthaven Schiphol sloot eind oktober 2015 definitief haar deuren. Bij de opening in 1972 was dit het derde luchthavenhotel in Europa. In opdracht van Hilton Worldwide en Schiphol Real Estate Services Company B.V. is allereerst een volledige inventarisatie (type A B) uitgevoerd. SGS Search, vertelt: ‘In het voorbereidingstraject hebben wij bouwstoffeninventarisaties en geluids- en trillingsmetingen gedaan en het sloopbestek geschreven. In de aanbestedingsfase hebben we Schiphol Real Estate Services Company geadviseerd, geassisteerd en samen met hen de inschrijvingen beoordeeld. Nu dat is afgerond, kan de sloop beginnen. Wij doen de projectbegeleiding en verzorgen de eindcontroles na de sanering.’ 
 

Nauwgezet

Het project op Schiphol kent een bijzonder kort uitvoeringstermijn: in zes maanden moet het oude hotel helemaal gesloopt zijn. Het pand staat op slechts vijf meter afstand van het nieuwe hotel. In de aanbesteding is niet alleen gekeken naar de inschrijvingsbegroting: juist ook het plan van aanpak, oog voor duurzaamheid, efficiënte planning en de manier waarop was nagedacht over omgevingsmanagement, speelden een belangrijke rol. 
 

Beeldbepalend luchthavenhotel 

In 2013 is gestart met de bouw van het nieuwe hotel. Gelegen op een prominente plaats langs de toegangsweg naar de terminal opende het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol op 17 december 2015 haar deuren. Het iconische kubusvormige gebouw met ruitvormige ramen telt maar liefst 433 hotelkamers, 23 vergaderzalen, een ballroom, een restaurant, bar en een fitness en spa.