VU Amsterdam: conditiemetingen tussen de studenten op de Zuidas

De VU Campus zit op een prestigieuze plek. De bruisende Zuidas is het zakelijke hart van Amsterdam, dichtbij Schiphol én de Amsterdamse binnenstad. Een bijzondere opdracht om tussen de duizenden studenten, wetenschappers, werknemers, patiënten en bezoekers de universiteit technisch te mogen ondersteunen met onder meer NEN 2767 conditiemetingen in twee markante gebouwen: de ACTA en O|2 Labgebouw.

Foto door Too van VelzenDe vraag van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) ging verder dan de conditiemetingen alleen. De opdracht omvat ook het opstellen van een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (DMJOP) voor het onderhoud van de gebouwen. Ook het uitvoeren van audits ten aanzien van het uitgevoerde onderhoud aan de gebouwen op de campus zijn onderdeel van deze grote klus.

Foto: Too van Velzen

Volgens projectleider René Schippers schrijft SGS Search een breed verhaal met de unieke samenwerking met VU Amsterdam die zo’n vijf jaar gaat duren. ‘Het is een allround opdracht waarbij we niet alleen onze bouwkundigen inzetten, maar ook onze installatie-experts en ons duurzaamheidsteam.’

Prestatie onderhoudsniveaus

Deel één van de samenwerking is inmiddels afgerond. De eisen die de VU ten aanzien van de conditiemetingen stelden, waren uitgebreider dan bij ‘normale’ gebouwen. Met een conditiemeting volgens de NEN 2767 norm meet je de fysieke kwaliteit van bouw- en installatiedelen van gebouwen. Die conditiemetingen vormen de basis voor de DMJOP.

Bij de VU hangen daar ook zogenoemde “prestatie onderhoudsniveaus” aan vast, waarbij de risico’s van gebreken worden aangegeven door middel van beleidsparameters. Door beiden te combineren kan de VU op een gedegen manier eisen stellen aan het gewenste onderhoudsniveau, ook bij de aanbesteding voor onderhoud.

Waar dat in de praktijk op neer komt, legt Jan van der Velde van de VU uit. Hij is Teamhoofd gebouwbeheer. ‘Het gaat erom dat we een laboratorium op een hoger niveau willen onderhouden dan bijvoorbeeld een magazijn. Dit doen we aan de hand van onze zeven beleidsparameters: functioneren bedrijfsproces, veiligheid en wet- en regelgeving, duurzaamheid, binnenklimaat, uitstraling en beeldkwaliteit, vervolgschade en klachtenonderhoud. Van iedere beleidsparameter is beschreven hoe groot het gebrek hierop mag zijn. In een magazijn wordt op de meeste beleidsparameters een groter gebrek geaccepteerd dan in een laboratorium, omdat daar met risicovolle materialen wordt gewerkt.’

Spannend proces

‘Omdat er nog niet zoveel bedrijven en instellingen op deze manier werken, hebben we voor de conditiemetingen tussendoor nog een paar keer bij elkaar gezeten om alles zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Dat werd op een prima manier opgepikt door SGS Search. Alles verliep erg prettig en uiteindelijk is er precies uitgekomen wat wij beoogden,’ aldus Jan van der Velde.

Volgens René Schippers is de samenwerking met VU Amsterdam een boeiend en spannend proces. ‘Het relatief hoge onderhoudsniveau waar de processen in zowel het O|2 Labgebouw als de ACTA om vragen, het doorzicht naar duurzaamheid en de hele audit. Hier kunnen we veel in kwijt. En vergeet vooral ook niet de unieke locatie op de Zuidas.’

Labhotel

De twee ultra-moderne gebouwen zijn gigantisch. De ACTA, waar de faculteit tandheelkunde huist, meet 25.000 m2. Benthem Crouwel Architects ontwierp het gebouw en sleepte daarmee in 2011 de derde plaats van de Amsterdamse Architectuurprijs in de wacht. Er studeren meer dan 900 studenten en er werken zo’n 800 mensen. Elke dag worden hier ook nog eens 300 patiënten behandeld die gespecialiseerde hulp nodig hebben.

Het prestigieuze O|2 labgebouw van EGM Architecten stamt uit 2015 en heeft een vloeroppervlak van 33.000 m2, verdeeld over veertien verdiepingen. Het unieke gebouw voor biomedisch en biochemisch onderwijs waarin veel laboratoria gehuisvest zijn, wordt ook weleens het labhotel genoemd.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

Onderhoudsplannen en MJOP

Goed vastgoedonderhoud kan de levensduur van gebouwen en gebouwgebonden installaties verlengen. Bovendien…

Lees meer

Conditiemeting NEN 2767 - technische inspectie gebouw en installatie

Een NEN 2767-inspectie is een trefzekere manier om de technische kwaliteit van gebouwen en installaties objectief…

Lees meer