SGS Search doet TDD in megadeal op Nederlandse huurhuizenmarkt

Vesteda, het grootste woningfonds van Nederland, neemt voor €1,5 mrd een portefeuille huurwoningen over van NN Groep. Het gaat om 6700 huizen in onder meer Amsterdam, Amstelveen en Utrecht en is daarmee één van de grootste deals ooit op de Nederlandse markt voor huurwoningen. SGS Search ondersteunde Vesteda in het traject met een technische due diligence van de woningportefeuille.

Gewild huursegment
Met de aankoop breidt Vesteda uit in een erg gewild huursegment, namelijk eengezinswoningen en appartementen in de vrije sector met een maandhuur van €700 tot €1000. Al jaren overstijgt in dat middensegment de vraag het aanbod, wat vooral in steden als Amsterdam en Utrecht heeft geleid tot fikse huurstijgingen.

Vesteda versterkt met de aankoop zijn positie in de randstad, maar ook in Utrecht en Noord-Holland. Het woningfonds bezat al huizen in Eindhoven en Maastricht. Na de aankoop mag Vesteda zich de trotse eigenaar noemen van circa 27.000 huurhuizen in Nederland met een totale waarde van €6,3 mrd.

Unieke transactie
‘Een transactie van deze omvang is uniek in de Nederlandse woningmarkt’, aldus Gertjan van der Baan, CEO Vesteda. ‘We zijn zeer verheugd over het vertrouwen dat NN Group in Vesteda heeft gesteld door de voormalige Delta Lloyd woningportefeuille bij Vesteda onder te brengen en haar belang in het fonds te vergroten. De toevoeging van deze portefeuille aan onze bestaande portefeuille versterkt onze positie in aantrekkelijke gebieden, verbreedt ons woningaanbod en verbetert onze rendementen. We vergroten ons aanbod in het middenhuursegment en verstevigen onze positie in onze kernregio’s. Daarnaast vergroten we het aandeel eengezinswoningen in onze portefeuille. Deze transactie brengt tevens operationele kostenbesparingen met zich mee en zal leiden tot een lagere Total Expense Ratio (TER).’

Technisch inzicht in kansen en risico’s
SGS Search voerde in opdracht van Vesteda een technische- en milieukundige due diligence uit. ‘Hiermee hebben we de kansen, risico’s en financiële consequenties in kaart gebracht voor deze woningportefeuille’, vertelt Steven Traast, Director Built Environment bij SGS Search. ‘De uitkomsten biedt Vesteda inzicht in de huidige technische staat van de woningen, en maakt dat ze kunnen anticiperen op het benodigde onderhoud in de toekomst. We zijn trots dat we zo een mooie bijdrage hebben mogen leveren aan deze bijzondere transactie.’

Verduurzaming portefeuille
Om aan haar duurzaamheidsambities te voldoen streeft Vesteda ernaar het duurzaamheidsprofiel van de bestaande woningen uit de verworven portefeuille te verbeteren. De gemiddelde leeftijd van de woningen in de verworven portefeuille ligt iets hoger dan in Vesteda’s huidige portefeuille en het aanpassen van de portefeuille naar Vesteda’s duurzaamheidsstandaarden vereist een vergelijkbare inspanning als Vesteda’s bestaande verbeterprogramma. Om de gewenste energielabels te realiseren is Vesteda voornemens om tot eind 2020 additioneel €31 miljoen in de verworven portefeuille te investeren. Voor het eind van 2020 zal minimaal 80% van de totale woningportefeuille van Vesteda een A, B of C energielabel hebben en niet meer dan 20% zal op dat moment een D energielabel hebben.

 

Bronnen: www.vesteda.com, www.fd.nl