Atrium verkocht in veruit grootste single asset deal ooit

Kantorencomplex Atrium aan de Amsterdamse Zuidas is verkocht voor het grootste bedrag dat ooit in een single asset deal in ons land is betaald. Eigenaar Icon Real Estate heeft het ingrijpend gerenoveerde en uitgebreide Atrium verkocht aan de Franse belegger Amundi. Hiermee is een bedrag van € 500 mln gemoeid. SGS Search deed de due diligence voor deze transactie.

Zuid-Koreaans kapitaal

Het Atrium was in eigendom van Victory Advisors. Deze Britse private equity firma kocht het complex drie jaar geleden voor circa € 100 mln van Lloyds Banking Group en plaatste het in zijn beleggingsvehikel Icon Real Estate. De aankoop van het Atrium zal mogelijk deels op dezelfde manier worden gefinancierd als de aankoop van De Rotterdam; met Zuid- Koreaans kapitaal.

Nieuwbouw en renovatie

Het Atrium gebouw, op de hoek van de Strawinskylaan en de Parnassusweg, is uitgebreid met twee nieuwe torens (noord- en zuidtoren) en een nieuwe ondergrondse parkeergarage. Daarnaast is het huidige pand grondig gerenoveerd. De renovatie en herontwikkeling wordt rond deze tijd opgeleverd. De totale omvang van het complex is hierdoor met 20.000 m² uitgebreid tot 54.000 m². De zuidtoren is 15 verdiepingen hoog. De noordtoren heeft 9 verdiepingen gekregen.

Over Amundi

Amundi is een internationaal opererende asset manager met € 7,7 mrd aan assets under management en het hoofdkantoor in Parijs. Victory Advisors riep de hulp in van de grootste ontwikkelaar op de Zuidas, G&S Vastgoed, om als ontwikkelingspartner Icon Real Estate te helpen bij het verwezenlijken van hun visie voor het Atrium. Tijdens het aankoopproces werd Amundi Real Estate geadviseerd door L’Etoile Properties en bij de uiteindelijke oplevering zal L’Etoile Properties ook het beheer van het pand op zich nemen.

Onderzoek door SGS Search

SGS Search heeft voor de koper een environmental en technical due diligence uitgevoerd. Deze onderzoeken geven inzicht in de huidige staat van het gebouw, de benodigde investeringen in de toekomst en de bijbehorende kansen en risico’s. Zo hebben we onder andere een bodemonderzoek en een technische inspectie gedaan, net als een check of er asbest in het gebouw zit. Daarnaast hebben we de opdrachtgever bijgestaan in de onderhandelingen en in technische expert meetings.

Bron; PropertyNL.