Van plastic naar papieren tassen: wat is de milieuwinst?

Gratis plastic tassen krijgen we niet meer tijdens het winkelen. Vanaf het verbod per 1 januari 2016 is de uitgifte van plastic tassen dan ook flink gereduceerd, en heeft een verschuiving plaatsgevonden naar papieren draagtassen. Maar wat is nu het bereikte milieuresultaat? In opdracht van Ministerie van IenW voerde SGS Search een onderzoek uit. In totaal blijkt het te gaan om een daling van 26Kton CO2-emissie. Ter vergelijking: dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 3250 huishoudens of 118 miljoen km autorijden.

plastic tas

De resultaten van het onderzoek op een rij:
• De totale jaarlijkse daling van CO2-emissies ten gevolge van het verbod is 26 Kton (-48%);
• De daling van CO2-emissies bij plastic draagtassen is 31 Kton (-73%) per jaar;
• Bij de papieren draagtassen is er sprake van een toename van 5 Kton per jaar (+45%); 

• Er is een stijging bij de gelamineerde papieren draagtassen van 40%. Dit type draagtas heeft een relatief kleine bijdrage, maar valt wel onder het verbod. 


Hoe zijn deze resultaten tot stand gekomen?

Tijdens het onderzoek is contact geweest met in totaal 371 winkeliers. Via beproefde onderzoeksmethoden is er research gedaan naar de verschuiving van plastic naar papier; deze resultaten zijn gekoppeld aan de CO2-emissie van de productie van verschillende typen plastic en papieren draagtassen.

Veel positiviteit en meer bewustwording

Tijdens het onderzoek is gebleken dat de grote meerderheid van de winkeliers positief reageert op het ingestelde verbod. Zij merken ook dat steeds meer burgers en klanten hun eigen draagtassen meenemen. Overigens is de daling in verstrekking van plastic tassen binnen alle branches een feit. Bij kledingwinkels, apotheken, juweliers en snackbars is de grootste verschuiving van plastic naar papier te zien. Bij drogisterijen is de absolute afname van plastic draagtassen het grootst, en heeft ook geen verschuiving naar papier plaatsgevonden. Bij snackbars is de verschuiving van plastic naar papier het grootst.

Nieuwsgierig naar het onderzoek?

Bekijk het volledige rapport ‘CO2 uitstoot en de verschuiving van de productie van plastic naar papieren draagtassen’.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

LCA - levenscyclusanalyse van product en dienst

Een levenscyclusanalyse (LCA) laat zien hoeveel invloed een product of dienst op het milieu heeft tijdens…

Lees meer