LCA voor branchevereniging Betonhuis

In het voorjaar van 2018 kreeg SGS Search een verzoek van branchevereniging Betonhuis: ‘Wat is de milieubelasting van onze prefab betonproducten?’ Met ruim 200 aangesloten beton(mortel)fabrieken wil de vereniging inzicht in de milieueffecten van de productieketen van beton.

Betonhuis

In januari 2018 is de branchevereniging Betonhuis opgericht. Zij behartigen de belangen van werkgevers in de cement- en betonindustrie. Henk Schuur, adviseur KAM en Regelgeving, werkte 5 jaar geleden voor een levenscyclusanalyse (LCA) al eens samen met Harry van Ewijk, Senior Consultant LCA bij SGS Search. Schuur: ‘We waren toen erg tevreden over de werkwijze en kennis van Harry, voor ons was het vanzelfsprekend dat we met SGS Search gingen werken.’

Start van LCA

Met een LCA krijgt een organisatie inzicht in de milieubelasting van een product of dienst tijdens de hele productieketen. Aan hand van de resultaten wordt een EPD (Environmental Product Declaration; product milieuverklaring) opgesteld. Deze is 5 jaar geldig, de vervaldatum van de vorige analyse is voor Betonhuis in zicht. In april 2018 is definitief gestart met de analyse van verschillende prefab betonproducten, zoals: vloeren, trappen, heipalen, lateien, en meer.

Een duidelijk rapport

Begin november is het rapport opgeleverd aan Betonhuis, waardoor de branchevereniging inzicht heeft gekregen in de totale milieubelasting van de betonproducten. Schuur: ‘We hebben een duidelijk en overzichtelijk rapport ontvangen. Harry heeft zoveel kennis en stelt altijd precies de vragen die wij hadden moeten stellen. Hij heeft een uitstekend gevoel voor deze materie en denkt erg met je mee.’

De samenwerking gaat door

Betonhuis rekende op een positief rapport in vergelijking met 5 jaar geleden. Doordat de resultaten van de LCA zodanig afwijken van deze verwachting, is dit voldoende aanleiding tot extra onderzoek. De samenwerking tussen Betonhuis en SGS Search wordt direct voortgezet. In maart 2019 verloopt de huidige EPD van de branchevereniging. De komende maanden wordt er gezamenlijk gewerkt aan mogelijke aanpassingen en verbeteringen die kunnen worden doorgevoerd.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

LCA - levenscyclusanalyse van product en dienst

Met een levenscyclusanalyse (LCA) bepaalt u de milieubelasting van uw producten of diensten gedurende de hele…

Lees meer