Tronox: de veiligheid van medewerkers staat voorop

Tronox is een pigmentfabriek. Ze halen pigment uit titanium door titaniumchloride en zuurstof in verschillende ovens te verwarmen tot respectievelijk 400°C en 1000°C. De isolatie van deze ovens bevat keramische vezels, die als ze vrijkomen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Keramische vezels en de risico’s

Keramische vezels zijn veelvuldig toegepast sinds de jaren 60, toen de schadelijkheid van asbest steeds bekender werd. Ze werden beschouwd als een veilig(er) alternatief. Keramische vezels worden vooral geproduceerd in de vorm van matten, papier, dekens en koorden, en toegepast als hoge temperatuur isolatie. Wanneer de vezels worden blootgesteld aan hoge temperaturen, kunnen ze kristalliseren tot Cristobaliet. Cristobaliet is poederachtig en verspreidt zich voornamelijk naar de omgevingslucht bij het verwijderen van isolatie. Blootstelling aan keramische vezels kan stoflongen, longfibrose of longkanker tot gevolg hebben.

Tronox

Zekerheid gaat voor alles

Om in kaart te brengen of de emissie van deze vezels bij Tronox onder de grenswaarde blijft, werd een keramisch vezelonderzoek gedaan. De 1000°C-oven is al eerder getest, de emissie van keramische vezels is nihil. Tronox wilde ook graag inzicht in de uitstoot van de 400°C-oven. De SHEQ-vertegenwoordiger van Tronox vertelt: ‘De veiligheid van onze medewerkers staat voorop. Zekerheid gaat voor alles.’ Voor het nieuwe onderzoek ging Tronox de samenwerking aan met SGS Search.

Streng regime aangepast 

Tronox heeft na afloop het rapport ontvangen en de uitkomst bleek zoals gedacht; de uitstoot van keramische vezels blijft onder de grenswaarde. Met dit resultaat heeft de organisatie gekeken naar het beleid en het strenge regime aangepast. Waar er eerst rondom de ovens met witte pakken en maskers werd gewerkt, heeft het resultaat aangetoond dat dit niet nodig is en zijn de veiligheidsmaatregelen teruggeschroefd.

Vervolgstappen

Nu het project is afgerond, denkt de afdeling SHEQ na over vervolgstappen. Waarschijnlijk eerst een evaluatie en daarna een jaarlijks onderzoek. ‘Monitoring is heel erg belangrijk. Zodat we de vezels goed in de gaten blijven houden en problemen kunnen voorkomen.’

Tronox blikt erg tevreden terug op de samenwerking met SGS Search. ‘De slagvaardigheid was erg positief, het personeel is adequaat en ze zijn in staat om heel snel te anticiperen. We hebben wat kleine dingen aangegeven bij de laborant, en na overleg is dit ook allemaal opgelost.’

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

Onderzoek en advies keramische vezels

In veel industriële toepassingen zijn keramische vezels verwerkt. Over het veilig werken met deze vezels bestaan…

Lees meer