Croonwolter&dros: Naar een 'solide gevaarlijke stoffenbeleid'

Croonwolter&dros is een van onze zeer trouwe partners. De samenwerking op het gebied van gevaarlijke stoffen is warm en bestendig. ‘Is er een calamiteit dan is SGS Search het eerste aanspreekpunt,’ zo vertelt QHSE adviseur Jan Posthumus.

Croonwolter&dros bestaat al meer dan 145 jaar en is toonaangevend in de techniek, bouw en infrastructuur. Het is een oer-Hollands bedrijf waar zo’n 2.700 mensen werken. Het bedrijf heeft alle kennis en vakmanschap in huis om intelligente systemen en integrale duurzame oplossingen te bedenken, te ontwikkelen, te implementeren, te beheren en te onderhouden.

Training bij SGS Search

Jan Posthumus, Quality, Health, Safety and Environment Adviseur Croonwolter&dros, ziet erop toe dat op projecten en bij onderhoudscontracten wordt gewerkt volgens de eisen die de wetgeving stelt op het vlak van arbeidsomstandigheden, kwaliteit en milieu. Hij werkt al sinds 1981 bij het bedrijf waar hij begon als hoofdmonteur. Twintig jaar geleden maakte hij de overstap naar de QHSE-afdeling. Bij SGS Search volgde hij destijds een training Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA).

Mobiel lab

Uit die periode stamt ook de innige samenwerking. ‘Nadat ik de training had gevolgd, was het contact er en had ik een aanspreekpunt. Als er iets is, wordt het meteen opgepakt en opgevolgd. Die korte lijntjes zijn erg prettig.’ Zeker bij calamiteiten. ‘Dan is snelheid cruciaal. Soms komen we bij een opdrachtgever en dan spuit het water uit de flensen. Dan moet we eerst vragen uit welk jaar de pakkingen zijn en of er een asbestinventarisatie is. Is deze inventarisatie er niet, dan kunnen we pas iets doen nadat het onderzocht is. Bij SGS Search liggen we altijd bovenop de stapel. En het werkt fijn dat de inspecteurs een mobiel lab in hun auto hebben. De uitslag is er vrijwel meteen,’ aldus Jan Posthumus.

Strenge procedures

Croonwolter&dros werkt met zeer strenge procedures wat betreft gevaarlijke stoffen. Jan Posthumus: ‘Wij starten onze werkzaamheden pas als we er zeker van zijn dat we veilig kunnen werken. We zijn daar heel streng in. We hebben in het verleden toch al veel mensen gehad die mogelijk zijn blootgesteld omdat de gevaren toen nog niet bekend waren. Daar word je niet gelukkig van.’

 

fotobijschrift: de verschillende velden waarin Croonwolter&dros opereert

Veel vastgoed

Met opdrachtgevers als Rijkswaterstaat (bruggen, sluizen, tunnels), Defensie, zorginstellingen, verzekeraars, energieleveranciers, chemische plants, grote onderwijsinstellingen etcetera, krijgt Croonwolter&dros vaak te maken met gevaarlijke stoffen. ‘Er is vaak al veel informatie aanwezig over gevaarlijke stoffen, vooral bij grote opdrachtgevers. Maar, soms is er nog helemaal niets. dan komen we bij SGS Search in de lucht,’ aldus Jan Posthumus. SGS Search voert dan inspecties, inventarisaties en labonderzoeken uit en begeleidt ook saneringen.

Solide asbestbeleid

Een asbestbeleid had Croonwolter&dros al lang. ‘Momenteel ben ik dat aan het ombuigen naar een solide gevaarlijke stoffenbeleid, waar asbest een onderdeel van is. De medewerkers QHSE hebben een chroom-6 herkenningscursus gevolgd bij SGS Search. Chroom-6 is iets lastiger dan asbest omdat er nog geen duidelijke wetgeving over is,’ vertelt Jan Posthumus. ‘Voor chroom-6 en andere gevaarlijke stoffen hanteren we hetzelfde strikte beleid als met asbest.’

Heel wat kennis in huis

Inmiddels heeft de QHSE adviseur heel wat kennis over gevaarlijke stoffen en dat draagt hij graag uit aan collega’s, maar ook aan opdrachtgevers. ‘Zie ik iets wat niet klopt, dan geef ik dat aan. Dat stelt men ook op prijs. Het werkt aan beide kanten. Wij willen weten waar we kunnen werken, maar de klant wil ook dat het in orde is.’ Die kennis heeft hij grotendeels opgedaan bij SGS Search, zo zegt hij zelf. ‘SGS search staat echt als een partner in onze aanpak van gevaarlijke stoffen.’

 

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

Chroom-6-trainingen

Leer op laagdrempelige wijze wat chroom-6 is en waar u het kunt tegenkomen.

Lees meer

Asbestinspecties, -onderzoek en -advies

Gebouwen die vóór 1994 gebouwd zijn, kunnen asbest bevatten. Het inademen van vrijgekomen asbestvezels kan…

Lees meer

Asbesttrainingen

Via boeiende trainingen allround uw asbestkennis vergroten.

Lees meer