Asbest saneren in een containment gebouwd op de trap

‘We gaan in 38 bewoonde huizen asbest binnen risicoklasse 2A saneren op zolder. Op een hoog tempo en met zo min mogelijk overlast voor de bewoners. Doen jullie mee?’

Bovenstaande vraag kwam eind 2017 van directeur Rob Hijmans van sloop- en saneringsbedrijf Hijmans B.V. Rob van Lith, Senior Adviseur van SGS Search, was direct positief over een samenwerking in een bijzonder project.

Moeilijke locatie

In de 38 huurhuizen zat asbest op zolder, boven het trapgat. Hier hangt een oude cv, afgetimmerd met houten balken en voorzien van een houten spaanplaat. Beide toepassingen bevatten asbest, als brandwering en hittebescherming voor het dak. Omdat het asbest boven de trap zat, was een containment bouwen een uitdaging. Hijmans ontwikkelde een constructie steunend op de trapleuning, die minimaal twee medewerkers aan gewicht kan opvangen.

Daarnaast is één op de vier woningen een hoekwoning met een raam in het trappengat, met asbest in de vensterbank. Ook deze toepassing werd in alle hoekwoningen gesaneerd.

Risicoklasse 2A

Asbest in risicoklasse 2A bevat amfibool asbest; een naaldvormige vezel die voorkomt in bundels. De vezels zijn te vergelijken met staaldraad en splijten in de lengterichting. Het saneren van amfibool asbest vraagt om een nauwkeurigere onderzoeksmethode en een schoner opleveringsniveau.

Een haalbaar scenario

Saneren in een bewoonde omgeving moet in een hoog tempo en met zo min mogelijk overlast. Vooraf bespraken Hijmans en Van Lith het werkritme. In de middag wordt het containment opgebouwd, de volgende ochtend de sanering, in de middag de eindcontrole en de volgende ochtend de uitslag. Dan wordt het containment afgebroken en in het volgende huis weer opgebouwd. De bewoners kunnen 1,5 dag geen gebruik maken van de zolder; vooraf ingepland en gecommuniceerd.

Saneren moest beter

Na de eerste vijf woningen werden bij de eindcontrole verschillende lucht- en kleefmonsters afgekeurd. ‘De sanering en eindschoonmaak moesten beter, de vezelemissie was te hoog,’ aldus Hijmans. Door de werkwijze aan te passen, was er minder beschadiging en dus ook minder emissie. Ook voor het poetsen werd gekozen voor een andere werkwijze. Succesvol; vanaf week twee was er geen afkeur meer.

De samenwerking gaat verder

Afgelopen november heeft de samenwerking een vervolg gekregen; in 54 woningen wordt op dezelfde wijze asbest gesaneerd. Hijmans: ‘De samenwerking verloopt prima. Een goede communicatie is erg belangrijk. We gaan op dezelfde voet verder. Er zijn geen klachten vanuit de bewoners en ook de opdrachtgever is tevreden.’

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

Asbestinspecties, -onderzoek en -advies

Gebouwen die vóór 1994 gebouwd zijn, kunnen asbest bevatten. Het inademen van vrijgekomen asbestvezels kan…

Lees meer