Zaterdag 7 april: Bernhezer Duurzaamheidsmarkt

Kraampjes, workshops, presentaties… Wie op zaterdag 7 april naar de Bernhezer Duurzaamheidsmarkt in Heeswijk-Dinther komt, wordt getrakteerd op een gevarieerd programma. “Ideaal om je praktisch te laten informeren over wat jij kunt doen om duurzamer te leven”, aldus Mieke Langenhuizen van Mind Your Bag.

De duurzaamheidsmarkt is een onderdeel van de Bernhezer Dag van de Duurzaamheid. Dit is een initiatief van Triple P, een duurzaamheidsplatform waar diverse Bernhezer organisaties bij zijn aangesloten. De duurzaamheidsmarkt vindt plaats bij SGS Search (een van die partners), direct na afloop van de Algemene Ledenvergadering van de Bernhezer Energiecoöperatie.

‘Een ontzettend positieve dag’ – Mieke Langenhuizen

Mieke Langenhuizen is een van de deelnemers van vorig jaar. En ook dit jaar heeft ze een kraampje met haar bedrijf Mind Your Bag, dat exclusieve verantwoorde tassen produceert. “Het was een ontzettend positieve middag, dus ik heb geen seconde geaarzeld om weer mee te doen. Het gaat me niet om het verkopen van mijn tassen, maar om de boodschap erachter: dat je met relatief eenvoudige stappen een verschil kunt maken. En dat geldt ook voor de andere deelnemers. Ideaal dus om je praktisch te laten informeren over wat jij kunt doen om duurzamer te leven.”

Zelfvoorzienende woning

Daar sluit Amy Pelders zich bij aan. De Bernrode-leerling presenteert samen met Stephan Timmers het profielwerkstuk dat ze voor hun eindexamen schreven. Het onderwerp: de zelfvoorzienende woning. “We zochten een praktisch onderwerp, iets waar de lezer bij wijze van spreken direct mee aan de slag kan. We zijn er namelijk van overtuigd dat iedereen iets kan doen om duurzamer te leven, al is het maar iets kleins. Heel gaaf dus dat we ons profielwerkstuk kunnen presenteren, want we laten zien hoe je een woning zelfvoorzienend maakt op het gebied van energie. En hoe je je investeringen in vijftien jaar terugverdient!”

‘Deze markt brengt duurzaamheid dichtbij’ – Amy Pelders

Mieke en Amy benadrukken dat de middag voor iedereen inspirerend is. Mieke: “We moeten onze kinderen niet opzadelen met een wereld die uitgeput is. Op de duurzaamheidsmarkt komt iedereen wel tips en tricks tegen om daar (eerste) stappen in te zetten.” Amy: “Enerzijds zie je de nodige bedreigingen op ons afkomen, anderzijds zijn er tal van innovatieve ontwikkelingen. Wat mij betreft blijven we niet hangen in het oude, maar denken we met z’n allen vooruit! Deze markt doet dat door duurzaamheid dichtbij te brengen.”

Voor de jongeren: doe mee en win de award voor het Duurzaamste idee

Ben jij scholier en heb jij een innovatief idee op het gebied van duurzaamheid? Dit kan te maken heb met je school, je thuis of bijvoorbeeld hoe jij tegen de wereld aan kijkt. Misschien heb jij wel een werkstuk gemaakt over duurzaamheid? Dan verdient jouw idee een podium. Dit podium kan een marktkraam zijn waar jij je idee laat zien, maar je mag ook een presentatie geven door gebruik te maken van het sprekerspodium. Aan jou de keus. Waar het om gaat: Inspireer jongeren en ouderen en de ondernemers van Bernheze op het gebied van duurzaamheid. Het meest inspirerende idee wordt die middag door de burgemeester van Bernheze bekroond met de titel: ‘Bernhezer Duurzaamheidsprijs 2018’. Naast de award ontvang je ook nog eens 2 toegangskaarten naar De Efteling. Geef je dus snel op!

Programma

Op het programma staan onder andere:

  • Markt met kraampjes van bedrijven en organisaties
  • Presentatie One Room Hotel
  • Diverse duurzaamheidspresentaties
  • Green Hope Foundation: Boom planten in de heemtuin
  • Uitreiking award Duurzaamste idee door burgemeester Marieke Moorman

Praktisch

De Bernhezer Duurzaamheidsmarkt vindt plaats op zaterdag 7 april bij SGS Search (Meerstraat 7, Heeswijk-Dinther) en duurt van 12.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Bedrijven, organisaties en scholieren kunnen zich nog aanmelden voor een kraam, workshop of presentatie. Dat kan tot 31 maart via c.derikx@bernheze.org.