Wat bij brand met zonnepanelen? Protocol geeft antwoord!
Het komt steeds vaker voor: brand met zonnepanelen. Als er brand uitbreekt in een gebouw of voertuig met zonnepanelen kunnen er gevaarlijke stoffen (zware metalen) of deeltjes vrijkomen die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Het onderzoeksprotocol ‘Zonnepaneel incidenten’, waarbij SGS Search ook nauw betrokken was, zorgt ervoor dat alle betrokken partijen weten wie wat moet doen na een incident met zonnepanelen.
Het protocol is opgesteld door de VOAM (Vereniging voor Onderzoek en Advies Milieugevaarlijke stoffen) in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars en Stichting Salvage op basis van onderzoek van o.a. het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).
Meegevoerd door rook en wind
Zonnepanelendeeltjes bestaan vooral uit glasfragmenten die kleiner zijn dan 1 cm. Ze kunnen worden opgegeten door grazende dieren, gevonden worden door spelende kinderen of in de bodem terechtkomen. Omdat ze zo klein en licht zijn, worden ze gemakkelijk meegevoerd door de rook en wind. Ze kunnen tot wel 10 km verderop neerkomen. Dit betekent dat een brand met zonnepanelen niet alleen gevolgen heeft voor de directe omgeving, maar ook voor een veel groter gebied.
Snelle inventarisatie
Om het verspreidingsgebied van de zonnepanelendeeltjes te bepalen, is het belangrijk om zo snel mogelijk na een brand een inventarisatie te doen. Dit kan gedaan worden door deskundigen die getraind zijn in het gebruik van het onderzoeksprotocol 'zonnepaneel incidenten’ dat beschrijft hoe het verontreinigde gebied moet worden afgezet, geïnspecteerd, opgeruimd en vrijgegeven.
Incident met zonnepanelen
SGS Search heeft een ruime ervaring en expertise op het gebied van milieukundig onderzoek, asbestinventarisatie en -sanering, brandonderzoek en schade-expertise en was daarom nauw betrokken bij de totstandkoming van het protocol. Onze adviseurs werken nauw samen met de brandweer, Stichting Salvage, verzekeraars en andere betrokken partijen om zo snel en efficiënt mogelijk te helpen na een incident met zonnepanelen. Daardoor kunnen we u bijstaan bij elke stap van het protocol: van het inkaderen tot het vrijgeven van het verontreinigd gebied.
Deskundig Inventariseerder Zonnepaneel Incidenten
Daarnaast geeft SGS Search ook de VOAM trainingen ( Microsoft Word - Informatieblad Training Onderzoeksprotocol zonnepaneel incidenten_versie april 2023 (voam.nl)) voor bedrijven die medewerkers willen opleiden tot Deskundig Inventariseerder Zonnepaneel Incidenten (DIZI).
Verontreiniging door zonnepanelendeeltjes
Een DIZI is in staat om volgens het protocol de verontreiniging door zonnepanelendeeltjes te inventariseren en te rapporteren. De training bestaat uit een theoriegedeelte, waarbij de cursisten leren hoe ze veilig en correct moeten omgaan met zonnepaneeldeeltjes. Na afloop van de training ontvangen de cursisten een certificaat en worden ze geregistreerd op de site van de VOAM als gecertificeerd DIZI.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over het onderzoeksprotocol ‘zonnepaneel incidenten’, onze diensten op dit gebied of onze DIZI-training? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 088 - 214 66 00.
Wat kunnen we voor u doen?
Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten
Vraag nu informatie aan