NAM overhandigt sleutel GZI aan SGS en VSM

Het opruimen van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) in Emmen kan beginnen. Martin de Boer van NAM heeft maandag 1 oktober de sleutel van het terrein overhandigd aan de technisch manager van SGS.

In het voorjaar van 2018 heeft NAM de GZI na 31 jaar gesloten. SGS Search en VSM Sloopwerken gaan de gaszuiveringsinstallatie ontmantelen. Dat levert NAM een groot terrein op met tal van mogelijkheden voor nieuwe energie. Met de industriële bestemming en de bestaande verbindingen met de regionale en landelijke energie-infrastructuur, kan het GZI-terrein een belangrijke rol spelen bij de energietransitie.

GZI NAM

Nieuwe bestemmingen GZI-terrein

NAM denkt aan een waterstoffabriek, groen gas en zonne-energie. Zo heeft een aantal partijen in juli een intentieverklaring ondertekend voor het verkennen van de mogelijkheid van een waterstofgasfabriek. Op woensdag 17 oktober neemt NAM deel aan de vierde editie van het congres New Emmergy. Bij New Emmergy denken olie- en gasgerelateerde bedrijven in de regio mee over actuele onderwerpen in de branche. Het thema is deze keer New energy landscape. De bijdrage van NAM gaat over GZI Next.

Hergebruik

VSM begint de ontmanteling met de onderdelen die makkelijk zijn te verwijderen. Halverwege november of begin december volgt het zwaardere werk, wat vermoedelijk een aantal maanden in beslag zal nemen. Daarna lijkt het terrein leeg, maar is het de beurt aan de ondergrondse leidingen. De onderdelen en materialen worden zoveel mogelijk aangeboden voor hergebruik.