GRESB 2016 van start gegaan

Hoe ver zijn vastgoedbedrijven en beleggers met het verduurzamen van hun vastgoedportfolio? GRESB, de onafhankelijke vastgoedbenchmark, helpt vastgoedeigenaren om dit inzicht te krijgen. De survey 2016 is weer van start gegaan, dit jaar voor de zevende keer. Wat levert deelname aan GRESB op? SGS Search helpt vastgoedeigenaren dit efficiënt inzichtelijk te maken door een integrale aanpak waarin de benodigde data over vastgoedportefeuilles wordt verzameld en geanalyseerd.

GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) is een benchmark die het duurzaamheidsbeleid van vastgoedfondsen en –portefeuilles wereldwijd beoordeelt. Elk voorjaar verzamelt GRESB online de gegevens van vastgoedbedrijven en particuliere fondsen, over een reeks van duurzaamheidsthema’s. In het najaar publiceert GRESB vervolgens de resultaten van het onderzoek. De benchmark mag rekenen op een steeds stijgend aantal deelnemers. In 2015 vulden 707 gebouweigenaren en beleggers hun gegevens in.

Ambities formuleren

Deelnemers aan de survey krijgen inzicht in hun eigen resultaten en zien het eindresultaat van alle inzendingen. Zo zien zij hoe ze scoren op duurzaamheid ten opzichte van andere portefeuilles. En ten opzichte van zichzelf een jaar eerder. Kennis die vastgoedeigenaren en beleggers verder helpt om ambities te formuleren of bij te stellen en om actie te ondernemen voor de verdere verduurzaming van hun vastgoed. Ook is de GRESB-score een sterk marketingmiddel dat de inspanningen op het thema duurzaamheid aantoonbaar maakt voor internationale opdrachtgevers.

Nieuwe module gezondheid en welzijn

Onlangs heeft GRESB een nieuwe module gelanceerd: gezondheid en welzijn. Deze module is een optionele aanvulling op het bestaande GRESB vastgoed assessment. De nieuwe module evalueert en voert een benchmark uit naar aanleiding van de initiatieven die vastgoedbedrijven hebben genomen om de gezondheid en welzijn van hun werknemers te verbeteren. Ook wordt gekeken naar producten en diensten die de gezondheid en welzijn van huurders en klanten actief bevorderen. Met deze nieuwe module wil GRESB het signaal afgeven dat gezondheid en welzijn een cruciale rol innemen bij de beoordeling van de waarde van vastgoedportefeuilles en andere activa.

Snel en slim verzamelen van gegevens

De survey telt, net als voorgaande jaren, ongeveer 50 vragen. Enkele vragen zijn eenvoudig te beantwoorden. Om de overige vragen te kunnen beantwoorden is meer onderzoek nodig. Denk bijvoorbeeld aan een energielabel, BREEAM-certificeringen of het berekenen van de CO?-footprint. Door een integrale aanpak is het mogelijk om efficiënt verschillende onderzoeken te combineren. Eenmaal aan de slag in een gebouw, is het relatief eenvoudig om extra informatie te verzamelen voor meerdere thema’s zoals gezondheid en welzijn. Dat kan een flinke besparing in tijd en kosten opleveren.

Wilt u weten hoe SGS Search u kan helpen met het slim verzamelen van de juiste gegevens voor uw GRESB-inzending? Neem contact op met onze experts Melanie Petit dit de la Roche en Jeroen Kanselaar.