LCA webinar: kansen op weg naar een circulaire economie

‘Naast de technische specificaties van een product, wordt LCA in de nabije toekomst gezien als karakteristiek van een product,’ aldus Agnes Schuurmans, Business Development Manager Sustainability bij SGS Intron. Zij presenteerde ons druk bezochte webinar LCA: kansen op weg naar een circulaire economie.

LCA of Levenscyclusanalyse bepaalt de milieubelasting van een product, dienst of gebouw. Als expert op het gebied van bouwmaterialen en vastgoed geeft SGS zijn opdrachtgevers en klanten elk jaar een update over LCA en worden de kansen die LCA biedt op weg naar een circulaire economie besproken in een interessant webinar.  

Bekijk het webinar hier

LCA en de wet 

Agnes Schuurmans besprak de ontwikkelingen in het wetgevend kader rondom LCA. Ze signaleerde dat de duurzaamheidseisen voor gebouwen en bouwproducten steeds strenger worden. Aan de basis voor deze strengere regelgeving liggen de MPG (Milieu Prestatie Gebouw) en de MKI (Milieu Kosten Indicator) die worden vastgelegd in de Nationale Milieu Database (NMD). Deze tools spelen een bepalende rol in het duurzaamheids- en circulariteitsbeleid in Nederland. 

LCA als handig instrument

Daarna was het de beurt aan spreker Branco Schipper, adviseur LCA en duurzaamheid van SGS Search. Hij gaf tips & tricks over het benutten van kansen met LCA. In aanloop naar aanscherping van de wetgeving loont het zeker om nu al aan de slag te gaan met (verdere) proces- en LCA-verbeteringen. Voorbeelden hiervan zijn: producent specifieke gegevens, materialen met lage milieu-impact, gerecyclede en recyclebare materialen en energiezuinige productieprocessen. LCA is daar een handig instrument bij. Hij stipte ook het steeds grotere belang van BREEAM-certificeringen aan en vertelde hoe je met LCA punten kan scoren voor BREEAM-certificering.

De commerciële waarde van LCA 

Tot slot voerde Gerrit Maring het woord, sustainability coordinator van Pilkington Nederland. Dit bedrijf is enorm bezig met zijn ESG-beleid. Als Nederlandse voorloper legt de vlakglasfabrikant de lat hoog wat betreft duurzaamheid. In 2022 kreeg het bedrijf een cradle-to-cradle certificering en streeft het nu ook naar een BREEAM-certificaat. Het bedrijf heeft zeer ambitieuze roadmap uitgestippeld om vóór 2030 zo’n dertig procent minder CO2 uit te stoten. ‘Dat komt straks dan weer terug in de waarden van je LCA. Het is een enorme operatie: zowel technisch als financieel,’aldus Gerrit Maring. ‘LCA heeft voor ons absoluut een commerciële waarde. Het wordt steeds meer gevraagd en wordt steeds vaker een basisvereiste.’ 

Meer weten?

Wilt u meer weten over LCA en de kansen die LCA biedt op weg naar een circulaire economie? Bekijk het webinar hier of download de presentatie. U kunt ook direct contact opnemen met onze adviseur LCA en duurzaamheid Branco Schipper via mail of bel hem op telefoonnummer 06 22 777 279

 

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

LCA - levenscyclusanalyse

LCA (Life Cycle Asessment) meet de milieueffecten van (bouw)materialen en is hét instrument op weg naar een…

Lees meer

OUD Duurzaam vastgoed

Bedrijven, organisaties en burgers worden allemaal aangespoord om een bijdrage te leveren aan de verwezenlijking…

Lees meer