Innovaties in de markt

Om sneller, beter en goedkoper te saneren worden allerlei innovaties in de markt gezet. Goede ontwikkelingen die bijdragen aan een toekomst zonder asbest. Een greep uit de innovaties die we momenteel zien in de markt:

Batteryspray

De Batteryspray werkmethode is een combinatie van een beheersbare spuittechniek (Batteryspray PRO) en een benattingsproduct (BS Wetting Agent) waarmee als het ware een deken van nevel wordt gecreëerd. De methode zorgt voor een aanzienlijke reductie van vrijkomende asbestvezels en is zodoende geschikt bij alle voorkomende asbestverwijderingswerkzaamheden. De draagbare stand-alone apparatuur is mobiel en overal inzetbaar.
De werkmethode is voor het toepassen bij het verwijderen van chrysotielhoudende flenspakkingen vorig jaar opgenomen in SMART. Asbesthoudende flenspakkingen mogen in een risicoklasse 1 worden gesaneerd, mits men aan een aantal voorwaarden voldoet, zoals het volgen van de training Veilig Saneren met Batteryspray. De eigenaar van asbesthoudende flenspakkingen bespaart op inventarisatie, containmentbouw en vrijgave waardoor het een aanzienlijke tijdswinst en kostenbesparing oplevert.

Asbest-alert PRO1000®

In de komende maanden wordt de Asbest-Alert Pro1000® op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Deze innovatie is een monitor die realtime aangeeft of er asbestvezels in de lucht rondzweven. Vergelijkbaar met een rookmelder, begint de Asbest-Alert te piepen op het moment dat er actie moet worden ondernomen.
Het apparaat zuigt lucht aan en analyseert de aanwezigheid van asbestvezels. Zowel kleine als grote vezels worden gedetecteerd. Bij een sanering kan de Asbest-Alert Pro1000® worden ingezet om te monitoren of er asbestvezels binnen of buiten het containment rondzweven. Ook kan het apparaat worden gebruikt bij het inventariseren van asbestverdachte situaties. Momenteel duurt het minstens een paar uur om vast te stellen of er asbest in de lucht zit of niet, met de inzet van de Asbest-Alert Pro1000® is het wachten voorbij. Het apparaat kan geen luchtmeting bij een eindcontrole vervangen, hij zuigt slechts 15 liter lucht per uur aan, conform de NEN2990 dient bij een eindcontrole minimaal 480 liter lucht aangezogen te worden.

Desktop/Mobiele SEM

De desktop SEM wordt gebruikt voor de analyse van goudfilters en kleefmonsters die verplicht zijn bij eindcontroles in risicoklasse 2A. De mobiele versie biedt de mogelijkheid gedetailleerd onderzoek op locatie uit te voeren, in plaats van in een laboratorium.
De SEM gebruikt elektronen om de meest kleine objecten waar te nemen onder de microscoop. Omdat elk element anders reageert op de elektronen, wordt tot op elementair niveau onderscheiden welke elementen er in het materiaal zitten. De SEM kan een object tot 300.000 keer vergroten en bijvoorbeeld een duidelijker onderscheid maken tussen respirabele en niet-respirabele vezels.
Met dit apparaat wordt de reistijd van monsters richting een laboratorium bespaard, waardoor de opdrachtgever eerder uitsluitsel heeft over de eindcontrole. Hierdoor wordt het containment eerder afgebroken en de locatie sneller vrijgegeven. Om de resultaten goed te interpreteren is veel inzicht en ervaring nodig in de bediening van het apparaat.

Minicontainment®

Niet zelden leidt de enorme impact van een asbestsanering tot grote frustratie bij bewoners en opdrachtgevers als aannemers en corporaties. Zelfs bij een kleine toepassing. Om dit te voorkomen kan nu in risicoklasse 2 of 2A het MiniContainment® worden ingezet. Het is een nieuwe vorm van containment, waarbij de saneerder zelf buiten het containment blijft en daardoor niet in het gebied komt waar mogelijk asbestvezels vrijkomen. Het MiniContainment® is uitermate geschikt voor kleinschalige toepassingen zoals een hitteschild, koord, gevelkachel, bovenlicht, panelen, vensterbanken en dorpels.
Het containment wordt, voorzien van handschoenopeningen, rond de toepassing geplaatst en lekvrij afgedicht. Er wordt een onderdrukregistratie en een speciale ODM-stofzuiger aan gekoppeld. Met vooraf klaargelegd gereedschap wordt vervolgens de asbesthoudende toepassing gedemonteerd en verpakt. Als gevolg van de hoge mate van luchtverversing worden eventuele vrijkomende asbestvezels efficiënt en veilig afgezogen tijdens de demontage- en verpakkingswerkzaamheden. Het MiniContainment® heeft veel minder tijd nodig en scheidt letterlijk de mens van de bron. Er is minder werkruimte nodig en bewoners kunnen gewoon thuisblijven. Nadeel is de bewegingsvrijheid van de saneerder; het gebruik is beperkt tot de armen.

Levo

Voor het verwijderen van asbesthoudende platen op het dak is de LEVO ontwikkeld. Door middel van vacuüm zuignappen, aangesloten op twee vacuümpompen, worden platen van het dak getild. In totaal lift de LEVO maximaal zes platen per keer. Vervolgens worden de platen in een BIG BAG geplaatst en afgesloten.
Voor vlakke platen worden standaard zuignappen geleverd. Het saneren van platen met een andere radius is ook mogelijk, hiervoor zijn speciale nappen te bestellen. Naast het saneren van asbesthoudende platen kan de LEVO ook nieuwe platen terugleggen of geïntegreerde zonnepanelen plaatsen. De hoogte van het dak is geen beperking en ook bij een schuin dak past het apparaat zich automatisch aan.
Voordeel van het apparaat is dat na het losdraaien van de bouten op de plaat, geen mensen meer op het dak nodig zijn. Het werk is veilig, snel en efficiënt. Ook bij regen kunnen de werkzaamheden doorgaan en kan er acht uur achtereen worden doorgewerkt.

RZ-Ecoseal®

De RZ-Ecoseal® is een elastische coating op waterbasis (vinylacetaat-polymeerdispersie) versterkt met glasvezel. De coating is zuur-, alkalisch-, UV- en ozonbestendig. Door middel van een roterende kop sealt het apparaat de binnenzijde van een asbesthoudend betonkanaal met een laag van 1,5 mm RZ-Ecoseal®. Op deze manier ontstaat er een nieuw, onbrandbaar, kanaal. Deze methode wordt gebruikt bij asbesthoudende betonkanalen, -buizen en -pijpen.
Bij deze methode hoeft er geen containment te worden geplaatst, en dus is er nauwelijks tot geen overlast voor de bewoners. Daarnaast is het kostenbesparend en is er geen meldingsplicht. Wel moet de eigenaar van het pand of object registreren dat het betonkanaal geseald is.

Fibercover®

Met het gepatenteerde FiberCover® schuim wordt de vezelbron tijdens een asbestsanering of bewerking in zijn geheel afgedekt. Dit voorkomt de verspreiding van asbestvezels in de lucht. Het schuim hecht op gladde muren, plafonds én asbest. Het drupt niet, ook niet na enkele uren. De methode is bruikbaar bij bewerking in de vorm van zagen, boren, slijpen, hakken en breken. Het schuim van de FiberCover® is pH-neutraal en bevat geen giftige stoffen voor mens en milieu.
Validatiemetingen tonen emissiereductie tot wel 100 procent, hierdoor wordt de risicoklasse teruggedrongen en dus ook de benodigde veiligheidsmaatregelen én kosten. Werken in een containment is hierdoor vaak niet meer nodig, wat naast tijd en geld ook veel overlast bespaart.

Dit artikel is afkomstig uit het Asbestfeitenmagazine 2019.