ESG Rapportageplicht en de CSRD

Vanaf 2025 moeten bedrijven verplicht rapporteren over ESG. Dan wordt namelijk de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. De CSRD is onderdeel van de Europese Green Deal en is de opvolger van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD).

De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor bedrijven die nu al vallen onder de non-financial reporting directive (NFRD) en vanaf 2025 voor grote bedrijven die daar nu niet onder vallen.

Alleen voor grote organisaties 

Aanvankelijk geldt de rapportageplicht alleen voor grote organisaties (voldoen aan minimaal twee van de volgende drie criteria: meer dan € 40 miljoen omzet, € 20 miljoen balanstotaal en/of 250 FTE.) Middelgrote en kleine ondernemingen zijn tot 2026 vrijgesteld.

Klimaatneutraal en volledig circulair  

De ESG-informatie moet vanaf boekjaar 2025 worden opgenomen in het jaarverslag en worden getoetst door een externe partij. Hiermee wil Europa de ambitie waarmaken om als eerste continent klimaatneutraal en volledig circulair te zijn.

ESG-risico's en -prestaties 

2025 lijkt nog ver weg, maar toch is het verstandig om nu al te beginnen met het in kaart brengen en/of verder ontwikkelen van uw duurzaamheidsstrategie, ESG risico’s te identificeren en te monitoren en de ESG-prestaties te rapporteren.

Vastgoed ESG-scan 

Een waardevolle nulmeting naar een concrete invulling van uw ESG-doelstellingen op gebouwniveau is onze Vastgoed ESG-scan. U krijgt zo optimaal inzicht in de (duurzaamheids) kansen en risico's bij de aan- en verkoop van vastgoed. 

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

Vastgoed ESG-scan

Environmental, Social and corporate Governance (ESG) is een steeds belangrijkere factor voor vastgoedinvesteerders…

Lees meer

BREEAM - duurzaamheidsbeoordeling vastgoed

Wilt u uw vastgoedobject laten beoordelen op duurzaamheid? Met als eindresultaat een internationaal erkend…

Lees meer