Documentaire ‘25 jaar asbestverbod in Nederland – toen, nu en morgen’

Onlangs rolde in TivoliVredenburg de rode loper uit voor de documentaire ’25 jaar asbestverbod in Nederland – toen nu en morgen’. Samengesteld op basis van feiten en aangevuld met standpunten van alle betrokken partijen in de asbestketen. We wensen u veel kijkplezier! En goed om te weten: u bent geheel vrij om deze journalistieke productie te delen of er onderdelen uit te gebruiken.

Waarom deze documentaire?

Het totaalverbod op asbesthoudende materialen was op 1 juli 1993 een feit. We zijn nu 25 jaar verder. Een mooi en logisch moment om terug te blikken: waar staan we nu en waar willen we naartoe? De afgelopen jaren zijn spannend geweest. Discussies binnen de keten zijn verhard, er zijn controversiële meningen en ook de media zetten een bepaald beeld neer. Wat ons betreft de hoogste tijd om terug te gaan naar de kern. Om terug te gaan naar de feiten. Vandaar dat we in deze documentaire laten zien wat asbest is, wat de risico’s zijn en hoe het werkveld eruitziet. We laten bovendien verschillende partijen en betrokkenen aan het woord over actuele vraagstukken. Dit zodat u vooral zelf een mening over het huidige asbestdossier kunt vormen. 

Een onafhankelijke productie

De documentaire is gemaakt door Brighthouse Media, een onafhankelijk productiebedrijf. BNR- en oud RTL-presentator Roelof Hemmen heeft de journalistieke leiding. Aan het woord komen onder andere Stientje van Veldhoven (staatssecretaris I&W), Arjan Hol (secretaris van Veras), Nicole Kroon (directeur gezond en veilig werken bij inspectie SZW), Jan Warning (directeur instituut asbestslachtoffers), Jeroen Pepers (directeur woningcorporatiekoepel Aedes), Wim van Veelen (FNV), Udo Waltman (directeur SGS Search) en Leo Klaassen (directeur Omgevingsdienst Haaglanden).