Belgische documentaire over wereldwijde asbestproblematiek

Nadat asbest in 1998 verboden werd in België, ging Eternit in India nog tot 2002 door met het produceren van asbesthoudende producten.

‘Environmental racism’, noemt de Belgische filmmaker Daniel Lambo het: bedrijven die met schadelijke producten werken, plaatsen hun fabrieken vaak in afgelegen regio’s, waar de mensen kampen met werkloosheid en armoede.

In de documentaire ‘Ademloos’ vraagt de filmmaker zich af hoe het kan dat asbest nog altijd geproduceerd wordt in ontwikkelingslanden. Lambo groeide zelf op in het Belgische Kapelle-op-den-Bos, een dorp dat een groot deel van de vorige eeuw in de schaduw stond van de Eternit fabriek.

Eternit was ooit de grootste asbestproducerende multinational ter wereld. Nadat asbest in Europa werd verboden, zette Eternit de productie van asbest in ontwikkelingslanden nog jarenlang door. In de film neemt Lambo de kijker mee naar het dorpje Kymore in Centraal-India. Hij zoomt in op de levens van mensen die noodgedwongen op een asbeststort leven. Hij praat met de lokale bevolking over hun (gebrek aan) kennis over asbest en hoe het werken met asbest hun leven heeft beïnvloed. Lambo laat met deze documentaire zien dat de asbestproblematiek nog lang niet de wereld uit is.

‘Ademloos’ ging in wereldpremière op het MOOOV filmfestival en won daar de publieksprijs.