Asbest in make-up

Asbest zit soms op plaatsen waar je het niet verwacht. Zo meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport dat na onderzoek asbest is aangetroffen in make-upproducten. Hoe weet je nu zeker dat een product asbestvrij is? Een asbestanalyse biedt uitkomst. SGS Search test producten op asbestveiligheid.

Na onderzoek door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn in twee make-upproducten van de Amerikaanse retailketen Claire’s lage concentraties tremoliet-asbest aangetroffen. Het gaat om een compact poeder en een set contour poeder in acht kleuren, beide populair onder kinderen. Deze producten zijn door Claire's uit de verkoop gehaald, ook in Nederland. Al in februari deed de inspectie onderzoek naar producten van Claire's. Toen werd niets aangetroffen.

Make-up

NVWA start breed onderzoek

Na onderzoek door het Scientific Analytical Institute (SAI) in Greensboro North Carolina bleek onder meer in de glittermake-up voor kinderen tremoliet-asbest te zitten. Het asbest zou vermengd zijn met talk, een grondstof voor make-up. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de ILT starten nu een breed onderzoek naar make-up en andere producten waar talkpoeder in zit. “Het gaat om lage concentraties maar bij gebruik van de betreffende producten zijn gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten”, aldus de inspectie. Het RIVM gaat bekijken of er in het belang van de volksgezondheid nog meer stappen moeten worden ondernomen.

Direct inzicht met een asbestanalyse

Wilt u snel zeker weten of uw product asbestveilig is? Met een asbestanalyse brengen we de risico’s feitelijk in kaart. Bij vragen over asbest kunt u contact met ons opnemen via asbest@sgssearch.nl of 088 – 214 66 00. Via deze calamiteitenlijn zijn we 24/7 bereikbaar voor calamiteitenmanagement en onderzoek, om u direct inzicht te geven in de feiten.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan