Geslaagde jubileumeditie Nationale AsbestFeitenCongres

Op maandag 25 september kwamen ruim 450 asbestprofessionals samen voor de speciale jubileumeditie van het Nationale AsbestFeitenCongres. Een zeer succesvol en goedbezocht event op een nieuwe locatie: TivoliVredenburg in Utrecht. Onder leiding van dagvoorzitter Roelof Hemmen (RTL, BNR) en gastheer Udo Waltman debatteerden diverse tafelgasten over actuele asbestvraagstukken. Het interactieve karakter van het congres nodigde bezoekers uit om vragen te stellen en om met elkaar de dialoog aan te gaan.

De verrassende opening van deze jubileumeditie werd verzorgd door Nicole Kroon, directeur Toezicht bij Inspectie SZW. Zij schetste op heldere wijze de stand van zaken in ‘asbestland’: er is duidelijk verbetering zichtbaar, maar er moeten ook nog de nodige stappen worden gezet om uiteindelijk te komen tot een asbestvrij Nederland. ‘Samenwerking’ is hierbij het toverwoord. Na afloop van Kroons presentatie overhandigde Udo Waltman haar het allereerste exemplaar van het nieuwe boek ‘Asbestfeiten; een perspectief op asbestketen’: een praktisch naslagwerk voor handhavers en opdrachtgevers, zoals woningcorporaties, vastgoedeigenaren en industrie, en voor iedereen die (beroepsmatig) met asbest te maken heeft.

Onderbouwing van risico’s en maatregelen
In drie informatieve en enerverende debatrondes kwam vervolgens een aantal hoofdonderwerpen aan bod: de stand van zaken als gevolg van veranderende wet- en regelgeving, asbestdaken en een kritische blik op het huidige beleid. Over all is het beeld dat deze onderwerpen enorm leven onder asbestprofessionals. Steeds meer partijen pakken het podium en hun meningen lopen soms uiteen. Duidelijke overeenkomst is de behoefte aan een feitelijke onderbouwing van risico’s en maatregelen.  

Asbestdakenverbod
Wat betreft asbestdaken waren de meesten het over één ding eens: er komt een moment waarop er een (vorm van) verbod gaat gelden. Het is van belang om daarop te anticiperen. De grote vraag is echter: wat doe je met groepen die het niet kunnen of niet willen? Veel ideeën en visies passeerden de revue, maar dé oplossing laat voorlopig nog op zich wachten. Bovendien komt daar nog het vraagstuk over de handhaafbaarheid bij: ook daar zal nog de nodige ontwikkeling nodig zijn om tot iets te komen.

Innovatie en creativiteit
Sinds 1993 is de huidige professionele asbestmarkt in ontwikkeling en nu breekt de volgende fase aan: die van innovatie en creativiteit. Daarvoor moeten alle partijen in de spiegel kijken en hun rol in de keten kritisch beoordelen. De futuristische visie op asbestverwijdering, tijdens het congres gepresenteerd door TNO-researcher Fred Hartendorf, biedt daarvoor wellicht goede inspiratie.

Hier vindt u de foto's.