Gelijkwaardigheidsonderzoek

Specifieke gebouwen vragen om maatwerkoplossingen. Wijkt een gebouw in oppervlakte af van de regels in het Bouwbesluit, zoals bij een parkeergarage of een grote bedrijfshal? Met een gelijkwaardigheidsonderzoek bepalen we of - en hoe - het gebouw alsnog aan de brandveiligheidseisen kan voldoen.

Andere regels, zelfde mate van veiligheid

Uitzonderingen vormen de regel, ook als het de brandveiligheid van gebouwen betreft. Sommige gebouwen zijn nu eenmaal zo anders samengesteld dat de regelgeving van het Bouwbesluit 2012 niet voldoende is. Omdat het gebouw wél moet voldoen aan dezelfde mate van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid, zijn er gelijkwaardigheidsonderzoeken in het leven geroepen.

Wanneer een gelijkwaardigheidsonderzoek?

Is een brandcompartiment in een gebouw bijvoorbeeld groter dan volgens het Bouwbesluit is toegestaan? Dan voeren we een NEN 6060 (ook wel vuurlastberekening of Beheersbaarheid van Brand) of NEN 6079 onderzoek uit. Met een brandoverslagberekening worden de brandoverslagrisico’s tussen brandcompartimenten onderzocht. Om een voorspelling te doen naar het verloop van een brand en rookverspreiding in een grote parkeergarage biedt een CFD-berekening uitkomst.

Altijd een alternatieve oplossing

De brandveiligheidsinspecteurs van SGS Search zijn bedreven in het onderzoeken van afwijkende gebouwen en in gebouwen die een andere functie krijgen. We hebben de kennis en ervaring om op het juiste moment de juiste alternatieve oplossingen en maatwerk toe te passen.

Veelzijdige dienstverlening

SGS Search inspecteert en adviseert opdrachtgevers in brede zin op het gebied van brandveiligheid. Dit zijn onze veelvoorkomende brandveiligheidsdiensten:

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

Brandveiligheidsonderzoek (quickscan en uitgebreide inspectie)

Weten hoe uw gebouw er qua brandveiligheid voor staat? Met een quickscan komt er op hoofdlijnen snel duidelijkheid.…

Lees meer

Toezicht brandveiligheidsinspecties

Wilt u er zeker van zijn dat u na de oplevering ook echt beschikt over een brandveilig gebouw? Dan zijn toezichtinspecties…

Lees meer

Brandveiligheid

Een brandveilig gebouw gaat - naast het naleven van de regelgeving - ook om het creëren van een veilige woon-…

Lees meer