Inventory of Hazardous Materials (IHM) - Maritiem

Een Inventory of Hazardous Materials (IHM) geeft u inzicht in de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen aan boord van een schip. Denk aan asbest, kwik, loodhoudende verven of PCB’s. Met deze kennis op zak, kunt u de veiligheid van de mensen aan boord waarborgen. Bovendien eisen steeds meer havens over de hele wereld een IHM als u het schip daar wilt aanmeren. SGS kan een volledige IHM voor u uitvoeren.

Geen risico voor mens en milieu

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft in 2009 het Hongkong-verdrag opgesteld. Dit is nog niet in werking getreden, maar moet ervoor zorgen dat schepen en offshore platforms die gesloopt worden geen enkel risico vormen voor mens en milieu. Dit verdrag stelt dan ook dat elk schip een inventarisatie van gevaarlijke materialen heeft.

Over het onderzoek

In een IHM-rapport staat niet alleen wélke gevaarlijke materialen aanwezig aan boord zijn, maar ook in welke hoeveelheden en wat de eigenschappen van de stoffen zijn. Er wordt bijvoorbeeld getest op de aanwezigheid van asbest, pcb's, kwik(-verbindingen), cadmium(-verbindingen), radioactieve stoffen en chroom-6. Een IHM bestaat uit verschillende onderzoeken en tests aan boord, waarbij een gecertificeerd inspecteur monsters verzamelt om te laten analyseren in een erkend laboratorium. Een IHM-rapport is "dynamisch", wat betekent dat het rapport continu ontwikkelt tijdens de gehele levenscyclus van een schip: in de bouwfase, in de operationele fase en in de recyclingfase. Download de brochure en de infographic voor meer informatie.

Een dynamisch rapport

Een IHM-rapport is "dynamisch", wat betekent dat het rapport uiteindelijk de volledige levenscyclus van een schip weergeeft: zowel in de bouwfase en de operationele fase als in de recyclingfase. Na een verbouwing of intensief docken moet het rapport bijvoorbeeld geüpdatet worden, omdat er mogelijk gevaarlijke materialen aan boord zijn gebracht.

IHM

Flexibel, snel en onafhankelijk

Flexibel, snel en onafhankelijk: onze experts zijn gecertificeerd om IHM-analyses uit te voeren. We staan 24 uur per dag stand-by en kunnen als het nodig is onze inspecteurs overvliegen naar uw schip. Zo kunnen de analyses worden uitgevoerd zonder oponthoud voor uw vloot, terwijl de monsters worden geanalyseerd in ons eigen laboratorium. Dit betekent dat de resultaten razendsnel beschikbaar zijn. 

Over SGS

SGS is wereldwijd marktleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. Van oudsher is SGS actief in de maritieme sector en in havens over de hele wereld. Wij kunnen u ondersteunen in uiteenlopende milieukundige onderzoeken: van het opstellen van een Inventory of Hazardous Materials tot scrubber analyses en het testen van ballastwater. U vindt SGS in vrijwel elke belangrijke haven in de wereld, waardoor we u snel en deskundig van dienst kunnen zijn. 

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan