Chroom-6: inventarisaties, onderzoeken en eindcontrole

Chroom-6 is binnen de verf- en staalindustrie decennialang gebruikt. Het zorgt voor oersterke verf- en laklagen en is roestwerend. Helaas vormt chroom-6 ook een risico voor de gezondheid wanneer het bij bewerking vrijkomt. Het is dus belangrijk om eerst te checken of u met chroom-6 te maken heeft voor u werkzaamheden uitvoert. Wij helpen u met al uw chroom-6 vraagstukken. Van een chroom-6 inventarisatie of onderzoek tot de eindcontrole.

Chroom-6 is een van de zware metalen en is een van de complexere gevaarlijke stoffen. Chroom-6 bindt zich namelijk altijd aan een andere stof (bijvoorbeeld zink), is daardoor lastig te herkennen en kan in meerdere lagen van een coating zitten. Chroom-6 verbindingen komen voor in:
• Lak en (grond)verf
• Verchroomde metalen of kunststof oppervlakken
• RVS-materialen
• Geconserveerd hout
• Leder
• Cement
• In andere chroom-verbindingen (chroom-3)

Chroom-6 in de installatiebranche

Vooral de installatiebranche heeft te maken met chroom-6. Bij slijpen, boren, schuren, lassen of solderen van leidingen, kabelgoten, bouten en andere chroom-6 gecoate objecten, komt stof vrij waarin chroom-6 kan zitten. Zonder beschermende maatregelen dringt dit stof het lichaam binnen via de neus, mond of door de huid en dat kan bij langdurige blootstelling schadelijk zijn voor de gezondheid.

Chroom-6 inventarisatie

Wilt u snel weten of u te maken heeft met chroom-6-coatings? Wij hebben een berg ervaring in onderzoek en analyse van chroom-6 en andere zware metalen. Onze specialisten komen graag langs voor een chroom-6 inventarisatie.

Chroom-6 sneltest

Met onze geaccrediteerde handheld XRF (HXRF) kunnen we door middel van röntgenstraling chroom herkennen. Is er chroom aanwezig, dan voeren we ter plekke een speciale sneltest uit om te bepalen of het chroom-6 is. U kunt dan de nodige beheersmaatregelen nemen, voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

Chroom-6 in verfmonsters

Ter verificatie kunnen we (verf)monsters nemen om te laten onderzoeken in ons chroom-6 laboratorium. Daar kunnen we specifiek de hoeveelheid chroom-6 in de (verf)lagen meten, waardoor we u nog gerichter kunnen adviseren. Het SGS-laboratorium in 's-Gravenpolder is officieel geaccrediteerd voor chroom-6-onderzoek in verfmonsters.

Eindcontrole chroom-6

Ook voor eindcontroles kunt u bij ons terecht. Met een eindcontrole stellen we vast of de locatie na de chroom-6 sanering veilig te begaan is zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit doen we door een visuele inspectie, luchtmeting en/of veegmonsters conform de NIOSH 7605. Zo weet u zeker dat de locatie weer veilig is voor mens en milieu.

Andere zware metalen

Chroom-6 is niet het enige gevaarlijke zware metaal. We kunnen ook de aanwezigheid van andere zware metalen controleren, zoals arseen, zink, lood, kobalt, nikkel en cadmium. Dit doen we op locatie met onze HXRF-methode of we analyseren verfmonsters in ons laboratorium.

Meer weten?

Wilt u meer weten over ons onderzoek en advies wat betreft chroom-6 en andere zware metalen? Neem voor meer informatie contact op via onderstaand formulier.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan