MPG - Milieu Prestatie Gebouwen

Wilt u de CO2-footprint van de materialen in uw vastgoed weten en meten? Laat dan een Milieu Prestatie Gebouwen-berekening (MPG) uitvoeren. De MPG is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik.

Door duurzamer om te gaan met energie, verwarming en koeling worden gebouwen steeds energiezuiniger. Hierdoor verbetert de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) aanzienlijk. Om de CO2-footprint van een gebouw nog verder te verkleinen, gaat de aandacht nu vaker uit naar het zogenoemde embodied carbon. Dit is de CO2-footprint van de gebruikte bouwmaterialen, meubilair, vloerbedekking en andere zaken in gebouwen. Oftewel de CO2-uitstoot die nodig was om al die materialen, producten en voorwerpen te produceren en te verwerken.

Hoogwaardige recycling

Onze MPG-berekening brengt dit embodied carbon in een gebouw in kaart en stimuleert hoogwaardige recycling van bouwmaterialen en het gebruik van milieugunstige bouwproducten. Verder beperkt de MPG het onttrekken van nieuwe grondstoffen en de CO2-uitstoot.

Verplichte kost

Een MPG is verplichte kost als u een omgevingsvergunning aanvraagt voor nieuwe kantoorgebouwen (groter dan 100m2) en nieuwbouwwoningen. Ook bij bestaande bouw geeft een MPG waardevol inzicht voorCO2-verbeteringen bij transformatie en renovatie.

EU Taxonomy

In de nieuwe EU Taxonomy-wetgeving wordt bij nieuwbouw van een gebouw groter dan 5000m2 een carbon Life Cycle Analysis (LCA) gevraagd. Voor nieuwbouw in Nederland kan om aan deze eis te voldoen gebruik gemaakt worden van de MPG-berekening.

Meer weten over de EU Taxonomy en wat die voor u betekent? Bekijk ons FAQ

Grenswaarde

De grenswaarde van de MPG ligt op dit moment op 1,0 voor nieuwe kantoren. Voor nieuwe woningen ligt de waarde op 0,8. Deze eis zal voor beiden stap voor stap scherper gesteld worden tot 0,4 in 2030.

Alle milieu-effecten

Met onze berekening die we met een GPR-rekentool uitvoeren op basis van LCA-gegevens krijgt u niet alleen inzicht in de CO2-footprint, maar in alle milieueffecten van uw gebouw. Door uw CO2-uitstoot op elk vlak inzichtelijk te hebben, kunt u uw footprint verkleinen en voldoen aan de nieuw EU Taxonomy-regels. Zo blijft uw vastgoed up-to-date en toekomstbestendig en bouwt u verder aan uw duurzaamheidsambities.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan