Onderzoek en advies keramische vezels

In veel industriële toepassingen zijn keramische vezels verwerkt. Over het veilig werken met deze vezels bestaan nog heel wat onduidelijkheden. Welke risico’s lopen mijn medewerkers? Hoe kunnen we de werkzaamheden aan installaties veilig uitvoeren? Door het meten en beheersen van de emissie van keramische vezels kunnen onrust en onduidelijkheden worden voorkomen.

Veilig omgaan met keramische vezels

Keramische vezels in industrie

Keramische vezels zijn net als glas- en steenwol zogenaamde Man Made Mineral Fibers (MMMF). Ze komen vooral voor in toepassingen die vragen om hittebestendig isolatiemateriaal en versterkingsmaterialen. Bij vervanging en onderhoudswerkzaamheden kunnen deze vezels vrijkomen. Tot nu toe zijn hiervoor nog geen hele duidelijke arborichtlijnen vastgesteld, zoals bijvoorbeeld bij asbest het geval is. Wel heeft de Gezondheidsraad grenswaarden voor maximale blootstelling bepaald. Sommige industriële organisaties wachten verdere wetgeving niet af en nemen zelf maatregelen om veilig te werken met keramische vezels.

Onrust wegnemen

De juiste informatie neemt eventuele onrust en onduidelijkheden weg. Met behulp van de Quickscan keramische vezels maken we een inschatting van de risico's.Vervolgens meten we op verschillende momenten de concentraties keramische vezels en onderzoeken we stofmonsters. Deze feiten vormen de basis van een gedegen beheersplan. Op welke manieren kunt u de uitstoot terugbrengen? En hoe kunnen uw medewerkers hun gedrag aanpassen om hieraan bij te dragen? Vaak is het mogelijk om met relatief eenvoudige ingrepen de emissie van keramische vezels verder te verlagen.

Compleet pakket

Schakelt u SGS Search in om onderzoek te doen naar de blootstelling aan keramische vezels? Dan kunt u rekenen op meer dan 20 jaar ervaring in specialistisch materiaalkundig onderzoek. U kunt bij ons terecht voor het complete pakket: van risico- tot materiaalanalyse en het maken van een beheersplan. Uw werkprocessen zijn uiteraard leidend: op het moment dat het u uitkomt, zijn wij snel ter plaatse.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde referenties