Asbest in uw woning

Is uw woning vóór 1994 gebouwd? Dan kan bij de bouw asbest gebruikt zijn. Een asbestinventarisatie geeft u duidelijkheid over asbest in en rondom uw woning. Op deze pagina vindt u antwoorden op de meestvoorkomende vragen en situaties bij asbest in particuliere woningen. Wanneer is bijvoorbeeld een asbestinventarisatie nodig, en hoe vraagt u deze aan? Uiteraard staan we u ook graag persoonlijk te woord.

Asbest in uw woning

Ik ga mijn woning slopen/renoveren/verbouwen; is een asbestinventarisatie nodig?

Wanneer u een woning hebt van vóór 1994 en werkzaamheden gaat uitvoeren waarvoor een sloopmelding verplicht is, dan moet u een asbestinventarisatierapport meesturen. Een asbestinventarisatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en geeft inzicht in óf er asbest in uw huis is toegepast, welke toepassingen dit zijn en wat de staat is van deze asbesttoepassingen. Het rapport moet voldoen aan strenge regels.

Asbest & sloopmelding: hoe zit dat precies?

Als u asbest wilt verwijderen tijdens de werkzaamheden, dan is een sloopmelding verplicht. In de meeste gevallen is dan ook een asbestinventarisatie nodig. Ook als achteraf asbest wordt aangetroffen, moet u vóór verwijdering alsnog een sloopmelding doen. Zonder de vereiste papieren is de kans op vertraging groot.

Ik wil asbesthoudende golfplaten verwijderen; is een asbestinventarisatie nodig?

In principe is een asbestinventarisatie bij golfplaten altijd verplicht. Voor particulieren die zelf asbest gaan verwijderen is er in een aantal gevallen een uitzondering van toepassing. Wanneer het asbest door een bedrijf wordt verwijderd is altijd een asbestinventarisatie nodig.

Meer informatie over de uitzonderingen vindt u in deze folder.

LET OP! Om aan de uitzonderingsregels te voldoen, is het belangrijk om te weten met welk type asbest u te maken heeft. Zijn de golfplaten van asbest bijvoorbeeld beschadigd of is er sprake van veel mos op de golfplaten? Dan kan het zijn dat u niet aan de voorwaarden voldoet.

Ik ga klussen in huis en twijfel of ik asbest tegenkom. Wat kan ik het beste doen?

We adviseren u om bij twijfel altijd een expert te raadplegen om toch een asbestinventarisatie te laten uitvoeren en zo eventuele risico’s van blootstelling te voorkomen. Bent u benieuwd waar u asbest tegen kunt komen in en om uw huis? Bekijk het filmpje!

Ik wil een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Wat moet ik daarvoor doen?

Voorafgaand aan een asbestinventarisatie vragen we u het onderstaande formulier in te vullen. Op die manier hebben wij alle benodigde informatie om u van dienst te zijn. Vervolgens nemen we contact met u op om de inventarisatie en asbest controle te bevestigen en in te plannen.

Aanvraagformulier asbestinventarisatie
Inventarisatie aanvragen

Gerelateerde referenties