SJG Weert oefent ontruimingen

Bedrijfshulpverlening (BHV) in de zorg vraagt om een eigen aanpak. Hoe ontruim je razendsnel een ziekenhuis gevuld met mensen die niet zelfredzaam zijn? Het St. Jans Gasthuis Weert oefent hier jaarlijks op aan de hand van levensechte scenario’s. 200 BHV’ers gaan aan de slag met het ontruimen en het blussen van een brand. Willy Peeters, hoofd BHV van het ziekenhuis, vertelt erover.

Veiligheid maakt in ons ziekenhuis deel uit van het meerjarenplan en blijft in ontwikkeling. Zo hebben we vorig jaar een vernieuwde BHV-organisatie opgezet. Daarin is de bedrijfshulpverlening volledig afgestemd op het SJG Weert. Het nieuwe concept pasten we dit voorjaar toe op de trainingen.

SJG Weert oefent ontruimingen

Inspelen op aanwezige kennis

Het maatwerk zie je ook terug in de trainingen. Al onze bedrijfshulpverleners zijn bijvoorbeeld verpleegkundigen en al standaard opgeleid om eerste hulp te verlenen. De training moest daarop aansluiten: zo scholen we alleen bij waar nodig.

Realistische scenario’s

Na een korte behandeling van de theorie, bootsten de medewerkers in de oefening twee scenario’s na op de polikliniek. Die scenario’s werken we vooraf samen met SGS Search uit. Ze passen bij de reële risico’s voor ons ziekenhuis en de aanwezige toestellen. Zo trainden we bij de blusoefening bijvoorbeeld met de pas aangeschafte ‘blusbom’.

Eigen oefening voor OK

Onder andere de operatiekamers (OK) hebben een eigen calamiteitenplan. Een calamiteit in een OK-ruimte kan tenslotte tijdens een operatie gebeuren. Daarom oefenden deze medewerkers tijdens de Landelijke Chirurgendagen OK-specifieke situaties.

BHV heeft aandacht

Onder de verpleegkundigen leeft BHV, dat merk je wel aan het aantal aanmeldingen. Na de training hoorde ik dat de medewerkers enthousiast waren over de scenario’s en de interactie met de docent. Dat één van de docenten zelf uit de zorg kwam, was voor hen een plus.

Toets voor ontruimingsplan

Voor het ziekenhuis zijn de oefeningen ook een goede toets voor het ontruimingsplan. Dingen die beter kunnen, passen we aan in het plan en nemen we mee voor volgend jaar. Daar ben ik alweer druk mee bezig. Bijzonder, want dan is ook de afdeling Intensive Care aan de beurt!’