Groningse GGD-inspecteurs leren snel asbest herkennen

De inspecteurs van GGD Groningen blikken zeer tevreden terug op de trainingen die ze bij SGS Search Opleidingen B.V. volgden.

Vooral de training Asbestherkennen bleek een schot in de roos. ‘Zeer verhelderend’, was de eensgezinde conclusie van de inspecteurs die op schepen en scheepswerven werken.

We merken dat veel GGD’s behoefte hebben aan kundige informatie over asbest. De Groningse inspecteurs lopen bijvoorbeeld een grote kans om asbest tegen te komen op schepen en scheepswerven. Collega-inspecteurs in andere gebieden lopen op hun beurt weer meer risico bij het ontruimen van vervuilde woningen. Maar ook in bijvoorbeeld zwerfvuil is vaak asbest terug te vinden.

Groningse GGD-inspecteurs leren snel asbest herkennen 

Op aanvraag van GGD Groningen ontwikkelden wij een cursus Asbestherkennen. Onderwerpen die aan bod kwamen: de eigenschappen, soorten, toepassingen en gezondheidsrisico’s van asbest, maar ook relevante wetgeving, asbest herkennen op schepen en beschermende maatregelen. Binnen vier uur ontvingen de inspecteurs alle relevante informatie over deze onderwerpen.

“Een zeer leerzame cursus. Asbest blijkt veel vaker voor te komen dan ik dacht. Bovendien is het veel gevaarlijker dan ik wist. Een aanrader dus voor al mijn collega-inspecteurs”, zegt Greet Nieland, inspecteur bij GGD Groningen.

VCA

De inspecteurs van Groningen volgden overigens ook de VCA-veiligheidscursus. Deze training was een succes voor zowel GGD Groningen als SGS Search: alle inspecteurs behaalden hun felbegeerde VCA-certificaat.