Woningcorporatie Ymere Weesp overtuigd: ‘Duurzaam slopen is niet duur’

Woningcorporatie Ymere heeft duurzaamheid hoog zitten. Duurzaam slopen is het nieuwste boegbeeld van de corporatie. “Onze samenwerking met SGS Search levert een overtuigend inzicht op: duurzaam slopen is niet duur”, stelt Windeld van den Bor, projectmanager bij Ymere.

Woningcorporatie Ymere overtuigd: 'Duurzaam slopen is niet duur'

Woningcorporatie Ymere heeft een bestand van vierduizend woningen in Muiden, Muiderberg en Weesp. Windeld van den Bor: "Als woningcorporatie streven we naar een duurzame woonomgeving. Bij onze nieuwbouwprojecten hebben we veel aandacht voor duurzaamheid. Verder zijn we volop bezig om een visie op duurzame energie te ontwikkelen. Ook willen we duurzaam slopen een vast onderdeel maken van onze bedrijfsstrategie."

Ymere kiest dus bewust voor het duurzaam slopen van een wijk waar later dit jaar begonnen wordt met de bouw van een nieuwbouwwijk. "Uit ervaring weten we dat bij de voorbereiding van een sloop veel komt kijken. We wilden een bureau met duurzame ervaring. Dan kom je in Nederland al snel bij SGS Search uit."

Positief traject

Een goede voorbereiding van een grote sloop brengt veel werk met zich mee. Denk onder andere aan asbestinventarisaties, bodemonderzoeken en het opstellen van een V&G-plan en bestek. "Wij hebben ons ook laten adviseren over hoe we het beste onze duurzame aanbesteding konden insteken. Met andere woorden: hoe halen we tegen een goede prijs aannemers in huis die op een duurzame manier slopen?"

De aanbesteding wierp voor Ymere een nieuw licht op duurzaam slopen. "Je vraagt je vooraf toch af of duurzaam slopen niet een stuk duurder uit zal vallen. En of er überhaupt veel duurzame sloopbedrijven zijn. We zijn blij met de resultaten: duurzaam slopen valt qua kosten ontzettend mee. Ook zijn er genoeg aanbieders op de markt."

Heldere uitgangspunten

Van den Bor prijst het werk van SGS Search. "De aanbesteding zat goed in elkaar. Door vooraf de juiste vragen te stellen en heldere uitgangspunten te bepalen, kregen we prima op het netvlies wat we nodig hadden. Uiteindelijk konden we kiezen uit aannemers die duurzaamheid als een vanzelfsprekendheid ervaren. Ook de prijzen waren goed."

De meervoudige winst zit vooral in duurzame slooptechnieken, het scheiden van materialen, het veilig verwijderen van asbest, het verminderen van CO2 en fijnstof, maar ook in het aanbieden van sociale werk- en leerplekken. "Onze kennismaking met duurzaam slopen is goed bevallen. De samenwerking met SGS Search ook. Duurzaam slopen is niet duur, terwijl we wél een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Hier gaan we dus zeker mee verder: duurzaam slopen als nieuw boegbeeld van onze corporatie", stelt Van den Bor.
Dit artikel verscheen eerder in SGS Search in-for-mail.