The Bank, Amsterdam

Dit voormalige bankgebouw dateert uit 1926 en is ontworpen door de architecten B.J. en W.B. Ouëndag, met medewerking van H.P. Berlage. Kenmerkend voor het gebouw zijn de granieten beeldhouwwerken van Lambertus Zijl en de koperen en bronzen lampen en brievenbussen. In de jaren ‘70 is het monumentale pand verbouwd en uitgebreid door de architecten Zwiers en Fontein.

Toen zijn ook het glazen dak en de lichthof dichtgemaakt, hetgeen het gesloten karakter van het gebouw toentertijd versterkte. ABN Amro verhuisde haar hoofdkantoor naar de Zuidas en heeft Kroonenberg Groep een contract gesloten voor de herontwikkeling van het gebouw.

Het bureau Rijnboutt o.l.v. Kees Rijnboutt en Frederik Vermeesch kreeg de opdracht het 80-jarige monument te herontwikkelen tot een energiezuinig gebouw met kantoren, multifunctionele ruimten en een eigen parkeervoorziening.
The Bank, Amsterdam
The Bank ligt zowel aan de Herengracht als aan het Rembrandtplein, en is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. De herontwikkeling van The Bank moest de Amsterdamse binnenstad ook een economische en sociaal-maatschappelijke impuls geven. 

In The Bank zijn tal van duurzame materialen en installaties toegepast. Het gebouw wordt bijvoorbeeld verwarmd en gekoeld met behulp van een eigen warmte-/koudeopslag. Het gebouw is voorzien van hoogrendement isolatieglas, daglichtafhankelijke verlichting en automatische zonwering. SGS Search Ingenieursbureau tekende voor de duurzaamheidsverklaring en had de leiding over de asbestsanering.  

Het voormalige bankgebouw is getransformeerd tot een open, multifunctionele gebruikersruimte, die veel bezoekers trekt. In The Bank zijn bedrijven gevestigd als de trendy bioretailer Marqt en gameproducent Guerrilla Games, daarnaast zullen ook het Ajax Experience Centre,  noodlebar Wagamama en het Nederlandse hoofdkantoor van bankier BNP Paribas hun deuren openen.  De EPA-U score van The Bank is 0,69 (A+ label).

Opdrachtgever; Kroonenberg Groep
Architect; Rijnboutt, Amsterdam
Aannemer; Midreth, Mijdrecht