New Babylon, Den Haag
In 1978 werd vlakbij Den Haag Centraal Station het oorspronkelijke Babylon geopend, een gestapeld, bouwdoosachtig complex dat deed denken aan de stad Babylon, vandaar de naam. Het project was naar Nederlandse maatstaven bijzonder vooruitstrevend en bood een veelheid aan functies en belevingen: 58.000 m2 aan uitgaansgelegenheden, winkels, een hotel, kantoren en parkeerruimte.
Babylon is aangekocht voor herontwikkeling, als onderdeel van Den Haag Nieuw Centraal, dat volop in ontwikkeling is. Den Haag Nieuw Centraal is een van de zes sleutelprojecten die het internationale vestigingsklimaat rond grootstedelijke vervoerscentra moeten stimuleren. Binnen Den Haag Nieuw Centraal is New Babylon 'a new city in the city'.
De opdrachtgever besloot Babylon waar nodig deels te slopen, deels te verbouwen en uit te breiden met kantoren en twee woontorens van 140 en 100 meter. Met de herontwikkeling krijgt New Babylon er 89.000 m2 aan commercieel vastgoed bij. Luxe appartementen, kantoorruimten, een hotel, horeca- en welllnessgelegenheden, trendy shops en een ondergrondse parkeergarage moeten het complex de allure geven van een bruisende, multifunctionele locatie, klaar voor de nieuwe tijd.
Meyer en Van Schooten Architecten ontwierpen een nieuwe, transparante buitengevel met openingen waardoor het 'oude' Babylon shoppingcenter via openingen gedeeltelijk zichtbaar blijft. SGS Search Ingenieursbureau heeft een duurzaamheidsscan uitgevoerd. Daaruit bleek dat New Babylon qua duurzaamheid goed scoort. De beglazing bestaat uit hoogrendementisolatieglas. Een klimaatbeheersingssysteem zorgt o.m. voor vloerverwarming en -koeling in de appartementen. Essentieel zijn natuurlijk de extreem goede bereikbaarheid met openbaar vervoer, het hergebruik van bestaande (gebouw)structuren, het intensiveren van het gebruik van bebouwde vierkante meters en de ultieme mix van functies.
Opdrachtgever: Babylon Den Haag BV; een joint venture van SNS Property Finance / Fortress
Architect: Meyer en Van Schooten Architecten
Aannemer: Boele van Eesteren, Ballast Nedam
Oorspronkelijke architect: Architectenbureau Lucas & Niemeijer, 1978