Venlo houdt hoofd koel tijdens grote asbestbrand

Tussen kerst en Oud en Nieuw woedde in Venlo bij een palletbedrijf een zeer grote brand. De gemeente en brandweer maakten dankbaar gebruik van de 24-uurs calamiteitendienst van SGS Search. Zo werd het hoofd koel gehouden en bleef de schade beperkt. Dit had alles te maken met een goede samenwerking tussen de projectleider, de medewerkers van de gemeente Venlo en de asbestsaneerder.

Het vuur ontstond vermoedelijk rond 18.30 uur in een werkplaats in de loods van een bedrijf aan de Wijlrehofweg op een industrieterrein. De brand ontwikkelde zich snel in twee loodsen. Rond 21.15 uur gaf de brandweer het sein brandmeester. Tijdens de brand schakelde de gemeente Venlo SGS Search in.

Juist in noodsituaties hebben gemeenten en brandweer een baken van rust nodig. Door snel het rampgebied te onderzoeken en vervolgens via een eenduidige communicatie de juiste lijnen uit te zetten, wordt het hoofd koel gehouden. Dat gebeurde in Venlo. Een complete verkeerschaos bleef uit. Ook konden bezoekers van het nabijgelegen ziekenhuis op tijd gebruik maken van de belangrijkste toegangsweg en parkeerplaats.

Snel handelen van levensbelang

Tijdens de brand sprong door de hitte het asbestverdachte dak kapot. SGS Search stelde die nacht al vast dat daarbij inderdaad asbest vrij was gekomen. In de directe omgeving van de brandhaard bevinden zich voornamelijk bedrijven maar ook een aantal woningen en een nabijgelegen ziekenhuis. Snel en adequaat handelen voorkomt dan schade en paniek.
Venlo houdt hoofd koel tijdens grote asbestbrand 
Als een calamiteit 's nachts plaatsvindt wordt het gebied, conform het 'Plan van aanpak asbestbrand', zo ruim mogelijk in kaart gebracht en afgezet. Er wordt een eerste inschatting gemaakt van de gevolgen van de brand. Achter de schermen wordt de projectbegeleiding in gang gezet. Zo stond er voor dag en dauw in Venlo een team van experts paraat om het definitieve verspreidingsgebied in kaart te brengen, de gemeente Venlo te adviseren, de betrokken partijen instructies te geven, de besmette gebieden te laten saneren en vervolgens weer vrij te geven en voorlichting te geven aan omwonenden en gedupeerden.

Opgelucht

Er was de gemeente Venlo veel aan gelegen om het verkeer rondom de brandhaard zo snel mogelijk op gang te krijgen. Verder was er een duidelijke wens om het grote parkeerterrein van het ziekenhuis zo snel mogelijk schoon te hebben. Het dikke pak sneeuw bemoeilijkte de werkzaamheden, maar de klus werd geklaard. Opluchting binnen de gemeente Venlo. De kosten die een grote verkeerschaos en noodparkeerterreinen met zich mee zouden hebben gebracht, werden op deze manier voorkomen.

De gemeente Venlo blikt tevreden terug op het optreden tijdens de calamiteit. De schade bleef binnen de perken door snel de juiste lijnen uit te zetten. En cruciaal: de samenwerking tussen alle betrokken partijen verliep uitstekend. Vooral bij een dergelijk incident wordt benadrukt hoe belangrijk het is om een partner met ervaring te hebben.

Met een ervaren projectleider hebben gemeenten en brandweer bij een ramp grip op alle randvoorwaarden. Wilt u meer weten over onze 24-uurs crisisdienst? Neem dan contact op met Hans de Jong via 088-214 66 00.