Schone grond Groot Boller trekt aan als magneet

Interview - Asbest in grond: ‘Een gezond stuk grond levert per saldo altijd meer op’. Schone grond trekt aan als een magneet. Dit ondervindt IJzerhandel Groot Boller uit Venlo. Het bedrijf kiest op eigen initiatief voor de sanering van een verontreinigd stuk grond van 1,3 hectare. “Gezonde grond levert op alle fronten meer op. Er is ruim voldoende belangstelling voor ons opgewaardeerde terrein”, vertelt Christian van Someren, business development directeur van Groot Boller.

Groot Boller is een van oorsprong Venloos familiebedrijf dat in ijzer handelt. "Sinds die tijd is het stuk grond waar we het nu over hebben, gebruikt voor schrootwerkzaamheden. We hadden dus al een sterk vermoeden dat de grond vies was. Vorig jaar zijn we na gaan denken over de toekomst van het terrein. Concrete plannen waren er nog niet, maar het leek ons in ieder geval verstandig om de grond eerst schoon te krijgen. Achteraf een zeer slimme zet", vertelt Christian van Someren.

Groot Boller schreef een aanbesteding uit voor de nodige bodemonderzoeken en de projectbegeleiding van de sanering. Christian van Someren: "Op kwaliteit en prijs maakte SGS Search de beste indruk. Aangevuld met ons algemene beeld was de keuze snel gemaakt. Ik ken SGS Search als een bedrijf met de focus op duurzaamheid en betrouwbaarheid. Dat was doorslaggevend. We wilden via een gezonde aanpak onze bodem weer schoon krijgen. We wilden een partner van wie we op aan kunnen."

 

 

 

 

 

 

Bodemonderzoeken achter de rug

De verschillende bodemonderzoeken zijn afgerond. "Zoals gezegd: we wisten dat de grond flink verontreinigd was. Gelukkig kwamen er geen onverwachte zaken bovendrijven. Er is ons helder uitgelegd wat de kwaliteit van de grond is en wat we moeten doen om haar weer gezond te krijgen", vertelt de directeur. Het saneringsplan ligt al bij de gemeente Venlo.

Groot Boller verwacht in mei te beginnen met de sanering. SGS Search verzorgt de begeleiding. "Het saneringsplan is tot in de kleinste details uitgewerkt. We merken aan alles dat we met een ervaren partner te maken hebben. Dat geeft een hoop rust. Het geeft ons als bedrijf de ruimte om ons te richten op de toekomst. En ook hier krijgen we dan weer goed advies bij."

Zonnige toekomst

De contouren van de toekomst van het terrein beginnen zich af te tekenen. Christian van Someren: "Het meest waardevol is dat we een gezond stuk grond in de aanbieding hebben. Het terrein van 1,3 hectare groot past bijvoorbeeld uitstekend in de plannen van de gemeente om het industriegebied waar Groot Boller gevestigd is te herontwikkelen. De gemeente werkt volop mee. Ook dienen zich belangstellende ontwikkelaars aan, nu we het risico van de vervuiling in kaart hebben gebracht en straks met de sanering geminimaliseerd, kunnen we hier vanaf nu serieus op in gaan Feit is en blijft dat een gezond stuk grond per saldo meer oplevert."

Gerelateerde referenties