Sanering Groot Ziekengasthuisterrein

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is voormalig eigenaar van het Groot Ziekengasthuisterrein in ’s-Hertogenbosch. Bij de verkoop van het terrein is afgesproken dat het JBZ nog wel verantwoordelijk is voor de sanering van de asbesttoepassingen. SGS Search hielp met asbestinventarisaties, het bodemonderzoek in de kruipruimtes, de eindcontroles en de directievoering over de saneringen. Van zowel de monumentale panden, als de jaren ’70-gebouwen en de totaalsloop.

Groot Ziekengasthuisterrein

Het Groot Ziekengasthuisterrein wordt de komende jaren getransformeerd tot een nieuwe hotspot voor wonen, winkelen en cultuur. Een aantal gebouwen maakt plaats voor nieuwe, en de monumentale panden blijven een belangrijk onderdeel van het gebied.

Ruben van Lier, projectleider bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

‘Het terrein is verkocht via een leaseback constructie. Waarbij we de gebouwen van de nieuwe eigenaar hebben gehuurd tot we in de nieuwbouw terecht konden. Als ex-eigenaar zijn we de verplichting aangegaan om het nog aanwezige asbest te saneren of af te schermen vóór de renovatie en sloop. Hier hebben we zelf onvoldoende kennis over in huis. Dus om de sanering in goede banen te leiden, schakelden we SGS Search in. SGS Search kwam eerder al in beeld voor asbestinventarisaties. Juist die ervaring is reden geweest om SGS Search ook voor dit (vervolg)traject te vragen.’

‘De samenwerking op locatie met vaste contactpersonen Jeroen en Rudy gaat prima. Ze houden ons goed op de hoogte, signaleren voortijdig punten waarover discussie kan ontstaan en lossen dingen snel en flexibel op als het nodig is.’

Feiten op een rij:

  • Het terrein beslaat in totaal 5 hectare.
  • SGS Search ondersteunde eerder al bij de asbestsanering van het ABVO-gebouw en de monumentale gebouwen van het voormalig GZG-terrein. En begeleidt de sanering voor de totaalsloop van het terrein. 
  • De panden stammen uit verschillende tijden. De meesten dateren uit het begin van de 20e eeuw, maar de geschiedenis gaat terug tot 1274. 
  • De 13 monumentale panden bevatten voor de sanering asbesthoudende toepassingen. Sommigen zijn niet gesaneerd, omdat dat de monumentale waarde zou aantasten. Deze toepassingen zijn duurzaam afgeschermd en opgenomen in een beheersplan.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde referenties