Per helikopter naar platform op zee om straalgrit te onderzoeken

Asbestinventarisaties op een offshore locatie zijn zeker niet regulier. Inspecteurs worden bijvoorbeeld met een helikopter ingevlogen. Het olie- en gasplatform van TAQA Energy op de Noordzee is ook nog eens enorm. Tel hierbij op dat met asbest besmet straalgrit de aanleiding was voor de inspecties, en duidelijk is dat het om een zeer uitdagende operatie ging.

Veertig kilometer uit de kust van Scheveningen ligt een olie- en gasproductieplatform van TAQA Energy. Toen bekend werd dat straalgrit mogelijk besmet was met asbest, nam het staatsbedrijf uit Abu Dhabi het zekere voor het onzekere. ‘We hebben meteen onze aannemer gebeld. Er bleek door de schilders inderdaad met het betreffende type straalgrit te zijn gewerkt. Om onafhankelijk en onpartijdig te zijn, maakten we de keuze om zelf een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door SGS Search’, vertelt Lammert Dijkstra, Offshore Production Manager TAQA Energy.

Geschrokken, maar wel meteen in actiemodus

Het gebruik van straalgrit is op een productieplatform de normaalste zaak van de wereld. ‘We schrokken dus ook enorm toen we hoorden dat er mogelijk asbest in het straalmateriaal zat. Het laatste wat je wilt, is medewerkers blootstellen aan asbest. Onze prioriteit was vanaf het eerste moment duidelijk: we moesten en zouden deze onvoorziene situatie zo snel mogelijk onder controle krijgen, en de locatie decontamineren. We kenden SGS Search vanuit een eerdere samenwerking en wilden letterlijk een asbestspecialist aan boord’, verklaart Lammert Dijkstra de keuze.

Uitdagende locatie

De inspecteurs werden per helikopter ingevlogen. ‘Voor ons is dit ook niet de meest gangbare locatie’, vertelt de technisch manager van SGS Search. ‘Het productieplatform bestaat uit drie constructies, die verbonden zijn met een loopbrug. Op zo’n platform lopen veel verschillende mensen rond; de productie draaide door. We hebben de inventarisaties en eindcontroles dus zeer gestructureerd aan moeten vliegen.’

Twee werelden

Lammert Dijkstra vult aan: ‘Tijdens zo’n traject zijn communicatie en structuur heel belangrijk. Een asbestspecialist en olie- en gasproducent moeten elkaar zien te vinden. We zijn tijdens het hele traject vooral heel duidelijk naar elkaar geweest. Hebben steeds onze verwachtingen naar elkaar uitgesproken. Het was zaak om de decontaminatie op een veilige manier, zonder blootstelling aan personen te bewerkstellen. Ondanks dat het een immense operatie was, is het gelukt om de inspecties, decontaminatie en vrijgaves in een redelijk korte termijn, en bovenal zonder ongelukken, af te ronden.’

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde diensten

Asbestinventarisatie

Wilt u een gebouw van vóór 1994 renoveren of slopen? Of wilt u zeker weten of het bedrijfspand of de woning…

Lees meer

Gerelateerde referenties