Friese woning corporatie Elkien pakt asbest probleem bij de wortel aan

‘De handhaving van een asbestprotocol is prima te regelen door zaken te doen met experts’

Overal in het land zijn woningcorporaties druk bezig om hun kennis bij te spijkeren over asbest. Sommige corporaties steken hier opvallend veel energie in. Zo helpen ze om landelijk gezien de broodnodige vooruitgang te boeken. Woningcorporatie Elkien uit Friesland pakt het asbestprobleem bij de wortel aan. Een goede zaak.

Het zou woningcorporaties wel eens kunnen duizelen als het om asbest gaat. Ze krijgen te maken met een nieuw vergunningenbeleid, hun asbestverwijderingsbedrijven worden scherper in de gaten gehouden, ze zijn aansprakelijk voor asbest in hun woningbestand en de asbestsaneringen zijn aan meer regels onderhevig. “Er zijn inderdaad veel ontwikkelingen gaande”, beaamt Walter van Ginkel, teammanager Servicebedrijf bij Elkien.

Friese woning corporatie Elkien 

Elkien is een Friese woningcorporatie met 18.000 woningen in haar bestand. Walter van Ginkel: “Asbest is en blijft een specialistisch thema. Daarom is het ook zo belangrijk om de samenwerking te zoeken.” De corporatie voegde de daad bij het woord en is één van de initiatiefnemers van een goed werkend asbestconvenant. “Hierin pakken Friese gemeenten en woningcorporaties samen de verwijdering van asbest aan. Dit doen we via een goed geoliede keten. Dat werkt.” 

Verantwoordelijkheid

Feit is dat in woningen van vóór 1994 veel asbest is verwerkt. Een woningcorporatie die wettelijk gezien niet in de problemen wil komen, steekt zijn nek uit en neemt verantwoordelijkheid voor de verhuurders. "Dat was inderdaad de belangrijkste reden om asbest aan te pakken. Via het convenant hebben we inzicht gekregen in hoe we asbest het snelst en meest effectief kunnen verwijderen. Het mooie aan deze samenwerking? Het maken van afspraken is prima te regelen. Als je maar zaken doet met experts", is de ervaring van Walter van Ginkel.

Een groot voordeel van het Friese asbestconvenant is dat gewerkt wordt via het Aedes-protocol 'Asbest verwijderen'. "Erg handig. Zo hebben we snel een paraplu-sloopvergunning van gemeenten in handen. We hoeven niet meer voor iedere woning apart een vergunning aan te vragen. Dat scheelt een hoop tijd en kosten", legt Walter van Ginkel uit.

Eindcontroles

Elkien maakt, zoals het wettelijk gezien ook hoort, voor de verwijdering van asbest gebruik van onafhankelijke bureaus. "SGS Search voert sinds enige tijd onze eindcontroles uit. In het verleden werkten we ook al samen. Vooral de kennis op het gebied van wet- en regelgeving is opzienbarend. Ook de snelheid waarmee gewerkt wordt, is een groot pluspunt. Uiteraard nemen we ook de vele praktische tips ter harte. Of het nu gaat om het ontwikkelen van een handig formulier of het gunstig plaatsen van de containments: er wordt op alle vlakken met ons meegedacht en dat is precies waar onze behoefte ligt."

Wilt u als woningcorporatie een slag maken op het gebied van asbest? Wilt u meer weten over bestaande convenanten? Zoekt u een partner voor asbestsaneringen of eindcontroles? Neem voor meer informatie contact op met Hans de Jong via 088 214 66 00.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde referenties