Asbestbrand in Venray
Het leek een alledaagse brand maar toen de wind draaide, sloeg de brand in Venray over van een zwembadbedrijf naar een aanliggend pand waarop asbest verwerkt was. Even later blijkt dat de stof is neergedwarreld in een woonwijk en wordt de omgeving afgezet. Hoe wist de gemeente de rust te bewaren en de klus snel te klaren? Henk Loonen en gemeentesecretaris Karel Joosten vertellen erover.
Van de veiligheidsregio kreeg Gemeente Venray het sein dat er een grote brand was. In eerste instantie doet iedereen dan zijn eigen werk. Zo zorgt het team van Henk Loonen (afdelingsmanager Wonen en Werken) bij een dergelijke brand voor inzicht in mogelijke milieuproblemen. Informatie die de veiligheidsregio nodig heeft om een inschatting te maken van de situatie.
Veiligheid burger voorop
Later op de middag blijkt er toch meer aan de hand: er is asbest vrijgekomen en dat waait naar de naastgelegen woonwijk. De veiligheidsregio slaat dan alsnog alarm. ‘Dan verander je ineens van organisatie, zet je een andere pet op,’ aldus Karel Joosten. Als gemeentesecretaris zit hij het crisisteam voor. ‘Ons doel is te zorgen dat de burger zo snel mogelijk gerust kan zijn over zijn veiligheid.’ Twee mensen van SGS Search, eerder door de brandweer ingeschakeld bij het asbestonderzoek, schoven aan in het crisisteam. Om het uur bekijkt het team de situatie en maakt afspraken. ‘
Gestructureerde aanpak
Het team besluit stap voor stap het afgezette gebied schoon te maken, legt Loonen uit. ‘Te beginnen bij de belangrijke verbindingsweg, zodat we in ieder geval de verkeersstroom in het gebied op gang konden brengen. Met deze aanpak zijn we erin geslaagd een behoorlijk omvangrijk gebied van 70 huizen toch in twee dagen en twee nachten schoon te krijgen. De samenwerking met SGS Search verliep goed, aldus Joosten: ‘Geen lange discussies, maar to-the-point, snel duidelijkheid, afspraken maken en uitvoeren.’
In gesprek met bewoners
‘Binnen het afgezette gebied waren mensen erg tevreden, maar er zat nog veel onrust bij de bewoners die daar net buiten vielen. We hebben de volgende dag dan ook een informatieavond gehouden, waar ook SGS Search bij aanwezig was. Zij hebben toelichting gegeven en vragen beantwoord.’ Een aantal bewoners hadden behoefte aan een extra visuele controle en hebben dit ook gehad. Henk Loonen: ‘Hierdoor konden we samen de onrust beperken.’
Vraag om eigen aanpak
Bij het schoonmaken kom je natuurlijk ook stukken tegen die net een andere aanpak vragen. ‘In sommige gebieden heb je te maken met tuinen. Het schoonmaken van gras en struiken is wat ingewikkelder dan de straat schoonmaken.’ Zo is een plantsoen helemaal afgegraven door een gespecialiseerde aannemer.
Zorgen weggenomen
De secretaris vertelt over het rondje dat hij na het weekend door de wijk maakte: ‘Bewoners spraken me aan, gaven complimenten over het verloop van en de communicatie over het opruimen van de asbestbrand.’ Collega Henk Loonen besluit: ‘Tussen de oren zit toch: asbest is gevaarlijk. Dan moet je aan de hand van de feiten die zorgen zoveel mogelijk wegnemen. Goed controleren, vrijgeven en informeren. SGS Search bracht deze expertise mee. Het is mooi wat we daarin voor elkaar konden betekenen.’
Tips van Karel Joosten & Henk Loonen
- Denk in de communicatie met betrokkenen ook aan de mensen die net buiten het verontreinigde gebied vallen. Juist zij zitten vaak met vragen.
- Komt asbest in beeld? Zorg dan dat een ervaren specialist aanschuift bij het crisisteam.
- Zorg dat je goed kaartmateriaal bij de hand hebt van het gebied. Je neemt beslissingen op afstand en daarvoor heb je goede geografische informatie nodig.
Meer informatie?
SGS Search hielp de gemeente met asbest- en bodemonderzoek, begeleidde de sanering en maakte als expert deel uit van het crisisteam. Neem voor meer informatie contact op met Steven Traast of Bas van Erp op 020 – 506 16 16.