Strengere handhaving op ontbreken energielabel

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) handhaaft sinds kort strenger op de aanwezigheid van een energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering van commercieel vastgoed. Voor de utiliteitsbouw kan er een bestuurlijke boete van maximaal € 20.250 worden opgelegd.

Toenemende controle

Het energielabel is al sinds 2008 verplicht. Vanaf januari 2015 wordt er al strenger gecontroleerd door de ILT, maar tot voor kort werden er nog niet vaak boetes uitgedeeld. Daar wil de ILT nu verandering in brengen. Om de handhaving te versterken, heeft de ILT sinds 1 augustus 2016 het formulier ‘Melding ontbreken energielabel bij verhuur woning of utiliteitsbouw’ op haar website staan. Hiermee kunnen huurders een melding maken als zij geen geldig energielabel hebben ontvangen bij de aanvang van de huurperiode. Dat maakte de ILT onlangs bekend in een brief naar diverse brancheorganisaties.

Van moetje naar kans

Eerder onderzoek aan 3500 gebouwen in Nederland liet zien dat jaarlijks meer dan twee miljard euro op energiekosten kan worden bespaard. Een enorm potentieel. Zeker als ondernemers kiezen voor het zogenaamde duo-label: een methodiek die hetzelfde – verplichte – energielabel oplevert, maar ook veel meer praktisch uitvoerbare besparingsvoorstellen. Gesplitst naar huurder en verhuurder; een groot deel van de besparingen kan de huurder tenslotte zelf realiseren. En dit maakt van een wettelijk moetje een directe kans om geld te besparen.

Meer weten over het energielabel of het duo-label? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via vastgoed@sgssearch.nl of 088 – 214 66 00.