Search bij Aedes Corporatiedag

‘Back to the roots’ was het thema van de Aedes Corporatiedag. Donderdag 30 mei kwamen de woningcorporaties samen in het Orpheus Theater in Apeldoorn. Om kennis uit te wisselen over talloze onderwerpen die op dit moment spelen bij de leden van Aedes. Search was erbij. Als een van de sponsoren waren we aanwezig met een stand, een workshop over risicocommunicatie en aan tafel bij het panelgesprek over innovatie en duurzame samenwerking.

Aedes publiek

Een stukje van de puzzel of het totaalplaatje?

Puzzelen bij Search? In onze eigen stand konden de woningcorporaties Search eens van een andere kant zien. De meeste woningcorporaties kennen ons ingenieursbureau vooral van de asbestinventarisaties. In de stand lieten de adviseurs graag zien dat dit maar een klein stukje van de puzzel is; een compleet pakket aan vastgoedinspecties, maakt het plaatje volledig.

De corporatie draait door: basis verduurzamen in samenwerking

Michel Baars, bedrijfsdirecteur bij Search Ingenieursbureau, schoof aan bij tafelgasten Anke van Hal (TU Delft) en Rob Nijhuis (NijhuisBouw). Tafeldame Katinka Baehr vroeg onder andere wat corporaties kunnen doen om hun woningvoorraad te verduurzamen. Samenwerken blijkt de basis voor duurzame oplossingen. 'En de dingen echt anders doen', aldus Anke van Hal. Nijhuis benadrukt dat het gaat om op andere manier naar oplossingen te kijken. 'Het draait veel meer om samenwerken. Geef de andere betrokkenen ook daadwerkelijk invloed op de oplossing. En denk over een oplossing na met degene die het moet oplossen.' Michel Baars vult dat aan met inspirerende voorbeelden van andere vastgoedeigenaren: 'Voor winkel- en kantoorvastgoed hebben we, samen met de vastgoedbeleggers, het traditionele energielabel omgezet in een duolabel. Dat levert enorm veel extra energiebesparingen op. Dit bedenk je echt in co-creatie en niet in je eentje.'

Praktische tips in sessie risicocommunicatie

Remco de Boer

Wat helpt wel en niet in de communicatie over een calamiteit? En hoe zorg je dat een incident geen crisis wordt? Search nodigde communicatiespecialist en schrijver Remco de Boer uit voor een informatieve en interactieve sessie over communicatie bij incidenten. De schrijver van het boek Verloren vertrouwen, lessen uit de Utrechtse asbestzaak ging met de aanwezige corporaties na wat de ideale voedingsbodem is voor een crisis. Vijf principes vormden meteen de tips om dit te voorkomen. Een bijeenkomst met veel vragen van én antwoorden voor de afgevaardigden van de woningcorporaties.

Al met al een drukbezochte en inhoudelijke dag met veel nieuwe inspiratie. Tijd om aan de slag te gaan om de woningcorporatie helemaal toekomstproof te maken. Zoals voorzitter Marc Calon de dag begon met de boodschap dat veranderen soms nodig is om te overleven: 'De oplossing zit in verbondenheid en verbinden.'