Nieuw boek Braungart en McDonough: De Upcycle

‘We moeten niet minder dingen slecht doen, maar méér dingen goed doen.’ Auteurs Michael Braungart en William McDonough geven in The Upcycle hun visie op een duurzame maatschappij. Een warm pleidooi om duurzaamheid als een kans te zien op meer welzijn en welvaart. De Upcycle is vanaf 8 oktober ook verkrijgbaar in het Nederlands.

De Upcycle is de opvolger van het succesvolle Cradle to Cradle. Deze boeken zijn wereldwijd een inspiratiebron voor innovatieve ondernemers die duurzaamheid tot in de kern van hun organisatie willen doorvoeren. De principes worden, ook in Nederland, breeduit toegepast. In deze nieuwste uitgave zijn Braungart en McDonough wederom grensverleggend. Aan de hand van voorbeelden uit de hele wereld inspireren ze niet alleen ondernemers, maar ook een breder publiek om zelf ook te 'upcyclen'.

Voorbij duurzaamheid

Eerder al pleitten de auteurs voor een intelligenter ontwerp van productieprocessen, in plaats van het in stand houden van het oude productiemodel. Ze maken korte metten met het idee dat 'beperken, hergebruiken en recyclen' beter is. Waar hun vorige boek ingaat op het productieproces, gaan de auteurs nu een stap verder. 'Upcyclen' gaat niet alleen over het herontwerpen van producten, maar over de gehele leefomgeving. Met de Cradle to Cradle-principes als raamwerk. 'Het wordt tijd dat we een nieuwe strategie gaan bepalen voor het ontwerp van onze maatschappij als geheel.'

Nederlandse promotor

De Nederlandse vertaling verschijnt op initiatief van zakenvrouw Anne-Marie Rakhorst, algemeen directeur van Search Ingenieursbureau. 'De Upcycle gaat over hoe we kunnen bijdragen aan een gezonder en kwalitatief hoogwaardiger leven. Hoe we waarde kunnen toevoegen aan onze omgeving. Zonder daarmee de planeet tekort te doen,' aldus Rakhorst. 'Ik ben er trots op de Nederlandse editie van The Upcycle uit te mogen geven. Dit boek brengt ongetwijfeld een net zo positieve verandering teweeg in de manier waarop we naar duurzaamheid kijken en erover denken als zijn voorganger.'

Presentatie in de Hermitage

Op 8 oktober wordt het boek gelanceerd in de Hermitage in Amsterdam. Prof. Dr. Michael Braungart spreekt die middag de aanwezigen toe, evenals Anne-Marie Rakhorst. Diezelfde middag wordt de Nationale Duurzaamheidsmonitor gepresenteerd, een onderzoek naar duurzaamheid in het Nederlandse bedrijfsleven.

Reserveer alvast uw exemplaar van De Upcycle.