Energiebesparing lust of last? Ontbijtdebat retailvastgoed
De kunst om twee werelden samen te brengen. Het blijkt een van de grootste uitdagingen voor de eigenaren van winkelvastgoed. Voor de derde keer kwamen vastgoedbeleggers, -financiers, -beheerders én retailers daarom vorige week samen voor een ontbijtdebat. Een prikkelende dialoog over labels, slimme oplossingen en de winst voor de winkeleigenaar. Met een aantal concrete oplossingen voor het verduurzamen van vastgoed.
Voordat debatleider Hans Kops het gesprek aanzwengelt, geeft Michel Baars (bedrijfsdirecteur Search Ingenieursbureau) een korte schets van nieuwe ontwikkelingen en onderzoeksresultaten. Hij zoomt in op de analyse van 3.000 gelabelde winkels en het gerichte onderzoek Energiesprong bij vier winkelpanden van Syntrus. Ook gaat hij in op de mogelijkheid om heel concreet te laten zien welke potentiële besparing per lamp mogelijk is.
Energiebesparing: lust of last?
Met de stelling: 'Huurders zien energiebesparing niet als kostenbesparing' opent Kops het debat. Eén van de grotere retailorganisaties: 'Energiebesparing is natuurlijk kostenbesparing. Juist voor de huurders: wij betalen tenslotte de energierekening.' Toch ervaren de meeste aanwezige beleggers weerstand in het gesprek met de winkeliers over energiebesparing en verduurzaming. Zoals één van de retailers aangeeft: 'Veel winkeliers zijn natuurlijk bezig met overleven. De prioriteit ligt dan ergens anders.'
Sterke businesscase voor iedereen?
Het beeld dat ontstaat van een retailer die alleen maar aan zijn winkeltje denkt, ligt toch wel echt genuanceerder. Eén van de vastgoedbeleggers ervaart de genoemde obstakels toch anders. 'Wij hebben heel veel contact met onze huurders. De winkels waarmee we hierover spreken zijn wel degelijk enthousiast.' In de huid kruipen van de winkeleigenaar, lijkt daarvoor wel een voorwaarde. Zo zegt één van de beleggers: 'Je moet een goede businesscase voor iedereen maken, daar gaat het om.' In één oogopslag moet helder zijn wat het oplevert als je een specifieke verbetering uitvoert.
Oplossingen: eenvoud siert
Een eerder genoemde verlichtingsapp die de potentiële besparing per lamp toont, kan een voorbeeld zijn. Maar bijvoorbeeld ook het benoemen van alternatieve oplossingen. Goedkoper, wel te verstaan. Eén van de vastgoedeigenaren legt uit dat een principe als Retrofit (nieuwe LED-lampen binnen bestaande armatuur) aanspreekt: 'Daarmee kun je nú aan de slag, niet pas bij een mutatie. De investeringen kunnen aanzienlijk omlaag.'
Een podium voor goede voorbeelden
'We moeten wel oppassen dat we retailers niet kwalificeren als "dom". Zij zijn absoluut goed bezig met energiebeleid, daar ben ik van overtuigd. Niet specifiek voor energie, maar voor de kostenreductie,'aldus een vastgoedbelegger. Ook Anne-Marie Rakhorst (Search) benadrukt de beweging die dergelijke positieve voorbeelden – klein en groot – de markt kunnen opleveren. 'Misschien wordt het tijd voor een tv-programma, gericht op de successen vanuit de retail. Geef kampioenen een podium!'
Brede blik houden
De werelden van de retailer en belegger liggen uit elkaar. Wellicht helpt een bredere blik op duurzaamheid. Energie is daar slechts een onderdeel van, maar voor het totaal wel belangrijk. Een van de retailers ziet nog wel een oplossing die verder reikt dan energiebesparing: 'De consument meer motiveren, zodat het winkelcentrum aantrekkelijk wordt. Denk aan het voorbeeld van de plofkip. Als je de consument kunt laten zien dat je goed bezig bent, bespaar je niet alleen kosten, maar ben je omzetverhogend bezig. Een vastgoedbeheerder vult aan: duurzaamheid gaat verder dan energie. Breder kijken: hoeveel transportbewegingen zijn er niet in een winkelstraat?
Trots op zijn plaats
Michel Baars sluit af met een reflectie op de markt. 'Als je terug denkt naar 3 jaar geleden. Toen waren we nog normaal aan het labelen. In de tussentijd hebben we samen een duolabel gemaakt, meer utiliteitsgebouwen gelabeld dan ooit en de dialoog opgestart tussen beleggers en huurders. En zitten partijen aan tafel die concurrenten zijn, maar nu samen praten over duurzaamheid.' Een beetje trots is wel op zijn plaats, benadrukt Baars: 'Dit is echt knap! Wie weet waar we over drie jaar weer staan?' De eerste actiepunten zijn na vandaag weer helder.
Meer weten over het verduurzamen van vastgoed? Praat erover met adviseur Jeroen Kanselaar. Of bekijk de filmpjes over energiebesparing in winkelvastgoed.