Als je over tien jaar niet groen bent, besta je niet meer

De jaarlijkse BZW-ledenenquête liet vorig jaar een verheugend beeld zien. Maar liefst 75 procent van de leden gaf aan dat duurzaamheid in de top drie van bedrijfsspeerpunten staat. Met veel enthousiasme vonden gesprekken en bijeenkomsten over het onderwerp plaats. En toen werd het stil. Is het angst? Is het de crisis? Feit is dat er sindsdien niets noemenswaardigs is gebeurd. Tijd voor topoverleg. Een ronde tafel met vier Brabantse topondernemers onder leiding van Search Consultancy.

De vier topondernemers delen hun passie voor duurzaamheid. Bavaria-directievoorzitter Jan- Renier Swinkels spreekt met trots over ISO 26000, de richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen die zijn brouwerij als tweede bedrijf ter wereld hanteert. President Peter Struik van Fujifilm Manufacturing Europe heeft windmolens op zijn terrein staan en is breed bekend als voorvechter van duurzaamheid. Op de daken van de Bredase fabriek van Perfetti Van Melle, waar Robbie Pastoor HRdirecteur is, liggen al sinds eind jaren tachtig zonnepanelen. En eigenaar Cor van de Ven van Vencomatic boekt, ondanks een drievoudige kostprijs, internationaal succes met zijn energieneutrale en diervriendelijke kippenstallen. 'Het klinkt wat pathetisch', zegt Struik.

'Maar als ze mij vragen wat ik in mijn leven heb gedaan en als ik antwoord 'fotopapier maken', dan is dat niet genoeg. Liever zeg ik: ik heb ook geprobeerd om de wereld een klein beetje beter te maken.' 'Het is een overtuiging die elke ondernemer in zijn hart moet dragen', aldus Pastoor. En Swinkels: 'Ik krijg een probleem als ik het familiebedrijf niet netjes achterlaat. Ik snap niet dat er ondernemers zijn die die verantwoordelijkheid niet nemen.'

Lees hier het volledige artikel.