Wientjes: Bedrijven nemen leiding in noodzakelijke duurzame ontwikkeling.

Amsterdam - 10 oktober 2012 - Volgens Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, zijn het de bedrijven die de leiding nemen in duurzame ontwikkeling. Hij nam vandaag het eerste exemplaar van De kracht van duurzaam veranderen in ontvangst. Ruim 500 genodigden woonden in het DeLaMar Theater de presentatie van het nieuwste boek van Anne-Marie Rakhorst bij. Voor het boek voerde zij gesprekken met leiders van nationale en internationale bedrijven, met visionairs uit overheid en wetenschap en met economen. “Leiderschap, samenwerking, verleiding, betrokkenheid en succes vormen de kern van een toekomstbestendige, duurzame organisatie”, aldus Anne-Marie Rakhorst.

Anne-Marie Rakhorst, dit jaar de grootste stijger in de Trouw Duurzame 100, overhandigde het eerste exemplaar van De kracht van duurzaam veranderen aan Bernard Wientjes. De voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW schetste dat juist het bedrijfsleven anno 2012 duurzaamheid vorm kan geven en daar een leidende rol in neemt. 'Zeven jaren geleden had hier namelijk ongetwijfeld een minister gestaan om dit boek in ontvangst te nemen, dat lag toen meer voor de hand dan een werkgeversorganisatie' illustreerde Wientjes. Hij gaf aan vereerd te zijn het boek namens het Nederlandse bedrijfsleven in ontvangst te mogen nemen. Duurzaamheid is volgens hem de enige manier voor ondernemingen om in de toekomst te overleven. 'Heel veel ondernemingen zijn zoekende hoe zij dit kunnen vormgeven. Dit boek helpt daarbij.' 

Samenwerken sleutel tot succes


Rakhorst: "De wereld verandert. Nederland heeft een unieke kans zich te onderscheiden. Het is de hoogste tijd onze innovatiekracht in te zetten voor een duurzame economie. Duurzaamheid biedt kansen om kosten te besparen, economische groei te realiseren en dus een betere toekomst voor iedereen te creëren. Om dat te bereiken, is samenwerken belangrijker dan concurreren." Organisaties die op termijn willen overleven, zullen volgens Rakhorst moeten samenwerken. Het levert voor iedereen winst op om dat in alle schakels van het productieproces te doen. Vanaf de bron, het winnen van grondstoffen, tot het gebruik door de afnemer. Wie dit het best regisseert en het meest duurzaam inricht, creëert de meeste waarde. Tijdens de boekpresentatie presenteerde Feike Sijbesma (Royal DSM) de genodigden hoe dit de businesscase van DSM vormgeeft. 

Unilever, DSM, Marks & Spencer

De auteur deed onderzoek naar het succes in duurzaamheid van grote ondernemingen als Unilever, DSM en het Britse Marks & Spencer. "Leiders van nu hebben lef, kunnen verbinden, inspireren en vooral de kracht stimuleren die in mensen zelf zit. Ze onderscheiden zich door vertrouwen in de toekomst en vertrouwen in andere mensen. Mensen als Paul Polman (Unilever), Feike Sijbesma (Royal DSM) en Mike Barry (Marks & Spencer) maken met daden duidelijk dat duurzaamheid een manier van leven is die je met daadkracht en niet met woorden moet invullen."

 


 

Meer informatie over De kracht van duurzaam veranderen

In De kracht van duurzaam veranderen biedt Anne-Marie Rakhorst organisaties de helpende hand. Ze voerde gesprekken met leiders van nationale en internationale bedrijven, met visionairs uit overheid en wetenschap en met economen. Aan de hand van hun visies, sprekende voorbeelden, oplossingen en best practices beantwoordt ze de centrale vraag: Hoe verduurzaam ik mijn organisatie? Met overtuigende voorbeelden van Desso, Bavaria en DSM tot Marks & Spencer, Unilever en de EU brengt ze oplossingen in kaart waaraan mensen in de praktijk iets hebben en die hen helpen hun doelen te bereiken. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat ook hun medewerkers, klanten, leveranciers en aandeelhouders er enthousiast voor worden en actief gaan meewerken. Met als einddoel: een duurzame, multicommitted organisatie die een waardevolle bijdrage levert aan de samenleving, met winst voor álle partijen.