Prachtig resultaat benefiet Eugène Janssen Foundation

Wat hebben een treffend betoog van Herman Wijffels, een smaakvolle kunstwandeling en een succesvolle veiling met elkaar te maken? Het zijn dé ingrediënten van het geslaagde benefietevenement voor de Eugène Janssen Foundation van afgelopen vrijdag. Het thema? Kunst & Crisis; kunst als vitamine. En uiteraard de Eugène Janssen Foundation zelf. Plaats van de gelegenheid: de tweejaarlijkse kunstmanifestatie van Heeswijk, de Biënnale. Een schets van een bijzonder hartverwarmende middag.

Een stichting met een missie

Dagvoorzitter Udo Waltman, bestuurslid bij de Eugène Janssen Foundation, verwelkomt de aanwezigen en begeleidt hen door het programma. Voorafgaand aan het inhoudelijke gedeelte, geeft hij het woord aan voorzitter Anne-Marie Rakhorst en bestuurslid Michel Baars. Als geen ander weten zij helder te maken waarom de aanwezigen vandaag samengekomen zijn. Een duopresentatie met de nodige humor, zonder één seconde de belangrijke missie van de foundation en naamgever Eugène uit het oog te verliezen. Echt het verschil maken op die plekken in de wereld waar dat nodig is. ‘Elke euro die vandaag gegeven wordt, is daadwerkelijk een euro hulp,’ licht Baars toe.


Kunst en ondernemerschap in de crisis

Rakhorst en Baars geven het stokje door aan Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en oud-Rabobank topman. In zijn krachtige toespraak weet hij de huidige crisis, kunst en ondernemerschap overtuigend met elkaar te verbinden. ‘We staan nu voor de geboorte van een nieuwe tijd. Kunst speelt een leidende rol om die nieuwe ontwikkeling op gang te brengen,‘ betoogt Wijffels. En dat biedt kansen om de maatschappij opnieuw in te richten. 'Kunstenaars hebben het vermogen om deze kansen al vroeg waar te nemen en te tonen.' Aan ondernemers de taak om hier snel op in te spelen.  

Cultuur, kunst en historie tijdens kunstroute

Na de toespraken volgt een wandeling langs de kunstroute, speciaal aangelegd voor de Biënnale van Heeswijk. Astrid Rakhorst, mede-eigenaar van Interart Beeldentuin & Galerie, leidt de wandeling in. Zij licht kort toe hoe Interart en Kasteel Heeswijk kunst, cultuur en historisch besef toegankelijk willen maken. Een uur lang verwondert het publiek zich vervolgens over de diverse beelden en installaties op de route.

Kopen of doneren

Eenmaal terug bij Interart opent veilingmeester Junior Zegger de veiling. In een razend tempo veilt Zegger onder andere een aantal prachtige kunstwerken. Naast het kopen van een veilingstuk, kunnen aanwezigen ook direct geld doneren via een speciaal bord. En daar wordt enthousiast gebruik van gemaakt.

Wat leverde het op?

Afsluiting van de avond was een heerlijk walking diner. Saxofonist Hans Dulfer en DJ Kit-T zorgen voor een swingende omlijsting. En de opbrengst? De veiling plus de donaties zijn goed voor ruim 35.000 euro! Anne-Marie Rakhorst: ‘Een geweldig resultaat waarvoor ik namens de Eugène Janssen Foundation alle betrokkenen en aanwezigen bedank. Met de bijdragen van deze gulle gevers kunnen we zoveel concrete hulp bieden. Echt het verschil maken, precies zoals Eugène dat voor ogen had!’

Wilt u meer weten over de Eugène Janssen Foundation? Of een bijdrage doen? Kijk dan op www.eugenejanssenfoundation.nl