Kwart van de werkplekken ongezond

Een kwart van de kantoren heeft een ongezond werkklimaat. Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau Search in opdracht van de Vereniging Schoonmaak Research.

Vooral het CO2-gehalte op de werkplekken was opvallend. Op de helft van de onderzochte plekken was de concentratie in de lucht hoger dan wenselijk. In twintig procent van de gevallen was de situatie slecht.

In bijna veertig procent van de kantoren werden ongewenste aantallen schadelijke schimmels en bacteriën gemeten. De fijnstofconcentratie was in veertig procent van de werkplekken matig tot slecht. In bijna driekwart van de kantoren lag bovendien de luchtvochtigheid veel te laag.

De oorzaak van zowel het een te laag CO2-gehalte, een te hoge concentratie schadelijke schimmels en bacteriën als te veel fijnstof in de lucht kan slechte ventilatie zijn.

Het is slecht voor het bedrijf als het binnenklimaat niet goed is, stellen de onderzoekers. "Gebrek aan frisse lucht, een te hoge concentratie fijnstof en microbiologische waarden, te lage of te hoge temperaturen en een te lage luchtvochtigheid, kunnen leiden tot gebrek aan concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs tot onnodig ziekteverzuim."

Bron: nd.nl