‘Kunst speelt een leidende rol in de nieuwe wereld’

HEESWIJK – Volgens Herman Wijffels staan we met de huidige crisis voor de geboorte van een nieuwe tijd: ‘Kunst speelt een leidende rol om nieuwe ontwikkeling op gang te brengen’. Met deze woorden wist hij de aanwezige topondernemers en –bestuurders tijdens het benefietevenement “Kunst en Crisis” op scherp te zetten. Een benefietevenement dat vandaag plaatsvond bij Interart Beeldentuin en Galerie voor de Eugène Janssen Foundation.

In zijn verrassende toespraak gaf Wijffels aan dat deze nieuwe tijd uitgesproken kansen biedt om onze maatschappij opnieuw in te richten. Iedereen heeft hierin zijn rol, van burger tot ondernemer. 'Kunstenaars spelen een sleutelrol door als eersten die kansen waar te kunnen nemen en ze ons te tonen,' betoogde de oud-Rabobank topman. Daarmee illustreerde hij met zijn gebruikelijke gedurfde uitspraken de volgens hem benodigde verbinding tussen crisis, kunst en ondernemerschap.

Op het evenement, georganiseerd door de Eugène Janssen Foundation, gaven onder anderen Wijffels en Anne-Marie Rakhorst acte de présence. Duurzaamheid, kunst, de crisis en de toekomst stonden hier centraal. Anne-Marie Rakhorst, duurzaam ondernemer en voorzitter van de Eugène Janssen Foundation: 'Het gaat er vooral om de dingen niet een beetje goed te doen, maar de goede dingen te doen. Dat is de houding die echt kansen biedt.'

Veiling

Het evenement werd afgesloten met een succesvolle veiling voor de Eugène Janssen Foundation, waarop ook een aantal kunstitems te bemachtigen was. Zo werd werk geveild van Karel Appel, Ida de Roy, Paul Beckers, Shahid Parvez, Frank Lejeune, René Donders en Marjan Smit. Ook gingen een aantal verrassingspakketten onder de hamer, waaronder een diner voor zes personen gemaakt door sterrenkok Ton Verhaar van Hutten Catering. De opbrengst, ruim 35.000 euro, gebruikt de stichting om het werk van naamgever Eugène Janssen voort te zetten.

Meer informatie over de Eugène Janssen Foundation

De Eugène Janssen Foundation biedt hulp in die gebieden ter wereld waar dit het hardste nodig is. De foundation ondersteunt hiertoe projecten in ontwikkelingslanden die leiden tot blijvende oplossingen voor de aanpak van armoede, honger en ziekte. Meer vindt u op www.eugenejanssenfoundation.nl.