Cradle to Cradle: van ‘nice to have’ naar echt onderscheidend

“De Cradle to Cradle filosofie staat aan de vooravond van een volgende, volwassen fase”. Dat stelt Udo Waltman, directeur van SGS Search en dagvoorzitter van het seminar ‘Circulair bouwen in één dag’ in dit laatste deel van het drieluik over de ontwikkeling van Cradle to Cradle.

“Cradle to Cradle certificatie speelde tot voor kort vooral rond bouwmaterialen”, vertelt Waltman. “De bouwsector is energie- en grondstof-intensief. Daarnaast gaat het in de bouw om grote volumes, dus de impact is hier groot. SGS Search is ook  actief in de bouwhoek, dus certificeerden we de afgelopen jaren vooral producten die een link hebben met de bouw, zoals kozijn- en deurprofielen, binnenwanden, zonnepanelen, en vloeren.”

Ook voor consumentenproducten

De Cradle to Cradle filosofie komt volgens Waltman nu in een volgende, volwassen, fase. “Het is niet meer alleen bouwgerelateerd. Ook bij consumentenproducten zoals kleding en speelgoed ontstaat de vraag naar Cradle to Cradle. Dat is eigenlijk niet zo gek. We willen over 20 jaar niet alleen in een gezond huis wonen, met veilige en herbruikbare bouwmaterialen, maar ook gezonde kleding en gebruiksvoorwerpen zonder schadelijke, chemische stoffen.”  

In de kledingsector is daarom het initiatief Fashion Positive gestart. Daar hebben een aantal grote merken en ketens zoals G-Star, Stella McCartney en H&M zich bij aangesloten. Het doel is om hun productieketen volledig Cradle to Cradle te maken: herbruikbaar, zonder chemische stoffen en duurzaam geproduceerd, met oog voor sociale aspecten.

Cradle to Cradle in de volwassen fase

“Het percentage Cradle to Cradle kleding is nog heel erg klein”, aldus Waltman. “Maar nu een aantal grote merken de vraag stelt, kan het snel gaan. Als er twee producenten volledig overgaan op Cradle to Cradle gecertificeerde stoffen, dan gaat het echt ergens over. Net als bij elke technologische ontwikkeling of revolutie begint het klein, met een paar koplopers. Nu bereikt Cradle to Cradle het kantelpunt: het is niet meer het paradepaardje van een paar idealisten, maar het wordt overgenomen door echt grote bedrijven.”

Een mooi voorbeeld is het nieuwe hoofdkantoor van Google in Londen. Waltman: “In dit megakantoor heeft Google strenge eisen gesteld aan de duurzaamheid en herbruikbaarheid van materialen. Er is een database opgesteld met goedgekeurde materialen. Een materiaal dat op niveau zilver Cradle to Cradle gecertificeerd is, wordt per definitie hierin opgenomen. Een Cradle to Cradle certificaat is dus niet meer nice to have, het heeft in dit project echt een onderscheidend vermogen. Dat is een behoorlijke aanjager om Cradle to Cradle producten te gaan leveren, want dit zijn de opdrachten die ertoe doen.” 

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan