“Cradle to Cradle past helemaal in een circulaire economie”

Hergebruik van materialen is een hot item in de bouwsector. Zeker nu de overheid van Nederland de eerste volledig circulaire economie ter wereld wil maken. “Een Cradle to Cradle certificaat laat zien dat een (bouw)materiaal voldoet aan alle eisen van de circulaire economie”, vertelt Udo Waltman, directeur van SGS Search in dit tweede deel van een drieluik rond het seminar ‘Circulair bouwen in één dag’

SGS Search is wereldwijd één van de weinige partijen die deze certificering mag begeleiden. Een onafhankelijk getoetst Cradle to Cradle certificaat is dé manier om aan te tonen dat jouw product past binnen alle aspecten van de circulaire economie”, aldus Waltman. “Er wordt niet alleen gelet op hergebruik van materialen en het product zelf, maar ook op veilig en gezond materiaalgebruik, een duurzaam productieproces en sociale aspecten.”

“Al deze elementen worden in de hele keten getoetst. Bij bouwmaterialen gaat het vooral om circulariteit en gerecyclede grondstoffen. In de kledingindustrie is bijvoorbeeld social fairness een belangrijk thema en bij speelgoed is dat gezondheid en het uitbannen van chemische stoffen. Zo ligt in verschillende sectoren het accent meer op één van de vijf thema’s van het Cradle to Cradle certificaat, maar in een circulaire economie zijn ze allemaal onmisbaar.”

Een positieve impact

Het Cradle to Cradle certificaat heeft verschillende gradaties: basis, brons, zilver, goud en platina. Hoe hoger je komt, hoe beter je aantoont dat jouw product en productie niet alleen ‘minder slecht’ is, maar zelfs een positieve impact heeft op de gebruikers en de omgeving. Daarnaast merkt Waltman dat een Cradle to Cradle certificering ook veel invloed heeft op de manier waarop een bedrijf naar zichzelf en zijn producten kijkt.

Verandering in de mindset

“Fabrikanten hebben niet altijd een goed beeld van de chemische stoffen in hun producten. Dat zoeken we voor de certificering tot in de details uit. Soms is dat een eyeopener voor onze klanten. Bovendien zien we vaak dat door Cradle to Cradle de hele mindset in een bedrijf verandert. Ze gaan niet alleen aan de slag met het product dat we certificeren, maar ook met andere producten. Een raam wordt dan bijvoorbeeld niet meer vastgezet met een chemische kit, maar vastgeklemd met een Cradle to Cradle geproduceerd profiel”, sluit Waltman af. “Zo bloeien in de hele organisatie nieuwe gedachtegangen op door met Cradle to Cradle aan de slag te gaan. Dat is een mooie ontwikkeling.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan