Verslag seminar Gezonde materialen in de bebouwde omgeving

Voor het tweede jaar op rij organiseerde de C2C Bouwgroep afgelopen week een seminar over Cradle to Cradle. Met als thema Gezonde materialen in de bebouwde omgeving ging het seminar deze keer in op de bijdrage van Cradle to Cradle aan de gezondheid van mensen.

Locatie die inspireert

Het seminar werd georganiseerd bij Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam. Deze inspiratieruimte van 2500 m² wordt door koplopers in de bouw gebruikt om innovatieve producten, concepten en oplossingen te tonen. Na een korte introductie door dagvoorzitter Roy Vercoulen, medeoprichter van Circular IQ, trapte Thijs Maartens van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute het seminar als eerste spreker af. In zijn presentatie toonde hij onder andere hoe het instituut zich hard maakt voor gezonde materialen in de bouw. Ivonne Rietjens, hoogleraar Toxicologie en hoofd van de afdeling Toxicologie aan de Wageningen Universiteit, ging vervolgens in op wat men nou verstaat onder toxische materialen en wat de effecten kunnen zijn op het menselijk lichaam. 

Keynote speaker

Na de pauze was de beurt aan Kees Verweel van Deventer Profielen om de gasten te inspireren met zijn persoonlijke en organisatorische kijk op het thema. Zo vertelde hij over het verkrijgen van een Cradle to Cradle certificaat als bedrijf en het streven van de C2C Bouwgroep om meer bewustzijn te creëren onder bedrijven in de bouw. De laatste, keynote speaker was Kasper Jensen uit Kopenhagen. Als innovator en architect bij de bedrijven 3XN en GXN sprak hij over werken met demontabele producten, de invloed van architectuur en materialen op de gebruikers van een gebouw en zijn focus op de circulaire economie.

Van basic naar silver voor Plan Effect

Plan Effect, producent van systeemwanden, mocht tijdens het seminar het Cradle to Cradle Silver certificaat in ontvangst nemen. Dit maakt dat nagenoeg alle glaswanden en gesloten wanden van Plan Effect Cradle to Cradle Silver gecertificeerd zijn. Tijdens de certificering is Plan Effect beoordeeld op vijf kernthema’s: material health, material reutalization, renewable energy, water stewardship en social fairness. Plan Effect werd hierin begeleid door SGS Search.

Bier van aardappelschillen

Het seminar werd afgesloten met een netwerkborrel met hapjes en drankjes, verzorgd door Instock. Instock is een organisatie die onverkochte producten, die normaal worden weggegooid, ophaalt bij plaatselijke supermarkten en andere producenten om dit te verwerken in gerechten. Zo probeert Instock voedselverspilling op de kaart te zetten. Zo werd er tijdens het seminar bijvoorbeeld Pieperbier geschonken, een biertje gebrouwen van aardappelschillen.

‘Schone lucht’ cadeau

De gasten werden niet met lege handen naar huis gestuurd: ze kregen ‘schone lucht’ mee, in de vorm van een Scindapsus plant. Dit plantje is door NASA onderzocht en erkend als een van de meest luchtzuiverende planten op aarde. Met dit cadeau wil de C2C Bouwgroep een positieve bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit binnen kantoren en woningen van de gasten.