“Met Cradle to Cradle kunnen we echt impact hebben”

Op vrijdag 16 maart 2018 is Udo Waltman, directeur van SGS Search, dagvoorzitter van het seminar ‘Circulair bouwen in één dag’. Een mooie aanleiding om hem in dit drieluik te vragen naar de ontwikkeling van Cradle to Cradle in de afgelopen jaren, de verwachtingen voor de toekomst en de reden dat SGS Search deze filosofie al vanaf het eerste uur aanhangt.

“Toen Cradle to Cradle ruim 10 jaar geleden nog voornamelijk bestond in het hoofd van een Duitse chemicus en Amerikaanse architect (Michael Braungart & William Mcdonough) heeft SGS Search dit gedachtegoed al geadopteerd en helpen uitrollen in Nederland. We zijn al die jaren trouw gebleven aan de filosofie, omdat we geloven dat we met Cradle to Cradle echt impact kunnen hebben op een duurzame toekomst.”

Oneindig hergebruik van materialen

“De kern van Cradle to Cradle is het oneindig gebruik van materialen”, legt Waltman uit. “Je moet de grondstoffen na gebruik dus weer makkelijk uit een product kunnen halen. Dat kan alleen als je de biologische en technologische cirkels uit elkaar houdt en hout dus bijvoorbeeld niet bewerkt met chemische verf. Door producten te ontdoen van schadelijke stoffen, kunnen de afzonderlijke materialen volledig worden hergebruikt óf worden teruggegeven aan de natuur.”

De C2C Bouwgroep is één van de organisatoren van het seminar ‘Circulair bouwen in één dag’. Net als het Cradle to Cradle café, een samenwerkingsverband van producenten van Cradle to Cradle interieurproducten en tweede organisator van het seminar, organiseren ze regelmatig bijeenkomsten om het gedachtegoed uit de dragen, kennis te delen en te inspireren.

“De komende editie is extra bijzonder, omdat ook het Cradle to Cradle Products Innovation Institute medeorganisator is. Deze onafhankelijke stichting bewaakt het Cradle to Cradle gedachtegoed. Zij hebben een norm ontwikkeld om producten te certificeren en controleren of dat correct gebeurt. Lewis Perkins, de President van dit hoogste orgaan voor Cradle to Cradle certificatie, komt dit jaar ook naar het seminar.”

Nieuwsgierig naar gezond en circulair bouwen?

Het seminar is onder andere bedoeld voor professionals in de bouw die nieuwsgierig zijn naar deze manier van gezond en circulair bouwen. “Het doel is om elkaar te inspireren, van informatie te voorzien en kennis te delen over Cradle to Cradle. Vanuit de theorie naar de markt én andersom”, aldus Waltman. “De filosofie, techniek en certificatie komen aan bod, maar ook de ervaringen van producenten die al met Cradle to Cradle werken. En in de zaal zitten partijen die de vraagkant vertegenwoordigen, zoals architecten, vastgoedeigenaren, en bouwbedrijven. Het is op dit gebied het grootste netwerkevenement, met inmiddels ruim 250 aanmeldingen.”

Een beweging in gang zetten

SGS Search is een groot aanhanger van de Cradle to Cradle filosofie en sinds een paar jaar één van de weinige partijen wereldwijd die Cradle to Cradle certificatie mag begeleiden. “Hiermee kunnen we niet alleen onze bijdrage leveren aan duurzaamheid, maar ook echt impact hebben”, sluit Waltman af. “Op dit moment heeft pas een klein deel van alle producten een Cradle to Cradle certificaat. We hopen een beweging in gang te zetten, zodat uiteindelijk alle producten in de wereld op deze manier zijn bedacht en gemaakt: oneindig herbruikbaar en zonder stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu.”

 

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan